Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пожар у околини Прешева заустављен сто метара од домаћинстава, борова шума још гори

rssBookmark and Share

Прешево 06.08.2022. ДАНИЈЕЛА МАНИЋ СТОЈИЛКОВИЋ РТС

Читаву ноћ и јутрос ватрогасне екипе се уз помоћ мештана боре с великим пожаром који захватио борову шуму и ниско растиње код Прешева. Горело је 50 хектара у атарима села Црнотинце, Рајинце, Горња и Доња Шушаја.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

У вишим пределима изнад брда Црнотрнца ватра је загашена, али још увек постоји опасност да се поново распрши због високих температура. Дим се шири ка регионалном путу и Коридору десет и смањује видљивост.

Пожар који је избио у околини Прешева још није угашен нити локализован, гори борова шума и ниско растиње. 

Домаћинства више нису угрожена захваљујући ватрогасцима спасиоцима из Бујановца, Прешева и Врања и других делова Србије који су уз помоћ мештана читаву ноћ гасили пожар.

Спречено је да се ватра прошири до околних кућа које су на стотинак метара. 

У вишим пределима изнад брда Црнотрнца ватра је загашена. Ватрогасци су на том делу гасили пожар читаве ноћи али се још увек дими и још увек постоји опасност да се ватра распрши, јер ће  током дана бити високе температуре.

Неџмедин Ахмеди, шеф Службе за ванредне ситуације у Прешеву рекао је, да је тренутно на потезу села Горње Шошаје, пожар на тридесетак метара. На лицу места су ватрогасно-спасилачке јединице, интервенишу по потреби и очекују да ће комплетно бити угашен пожар.

Навео је да су тражили од Сектора за ванредне ситуације да пошаље хеликоптере за гашење ватре, јер је синоћ постојала опасност да се ватра прошири на око 500 хектара шуме.

"Срећом, интервенисали су ватрогасци из Пчињско-јабланичког региона и стање је под контролом", рекао је Ахмеди додајући да се претпоставља да је узрок пожара људски фактор.

Штаб за ванредне ситуације је заседао јуче и прогласио ванредну ситуација на територији Црнотрнца, Рајинца и Шушаје.


#   Прешево   пожар   ватрогасци   ватра
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима