Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминула Слађана Милошевић, српска и југословенска "принцеза" музичке авангарде

Bookmark and Share

26.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Уметнички свет изгубио је једну од својих најсјајнијих звезда данашњице, Александру Слађану Милошевић, авангардну уметницу и певачицу која је обележила епоху новог таласа осамдесетих година у Југославији. Слађана је преминула данас у јутарњим сатима у 69. години. .

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Рођена у Београду 3. октобра 1955. године, Милошевићева је изразито млада стекла своју славу. Свој први соло наступ имала је на фестивалу „Студентско љето“ у Маглају, 1974. године, где је одмах освојила Гран-при. Од тада, њена каријера на музичкој сцени је била нестајући пут до успеха.

Њен пробој на југословенску поп-рок сцену десио се 1977. године са хитом "Ау, Ау". Неколико година касније, обележила је музичку историју са песмом "Секси дама", која је рушила табуе свог времена. Са песмом "Амстердам" промовисала се 1979. године, а 1981. године учествовала је на избору за југословенског представника на Песми Евровизије.

Са својим необичним стилом и музичким изразом, Милошевићева је оставила неизбрислјив траг на музичкој сцени Југославије. Песма "Принцеза", снимљена 1984. године, постала је химна њеног времена.

Осим као музичка звезда, Милошевићева је такође имала богат и интересантан живот. Последње године провела је у САД-у, свирајући са групом "Baby Sister", а потом се вратила у Београд 1995. године.

Датум и време сахране биће објављени накнадно.

Александра Слађана Милошевић остаће у сећању свих оних који су је слушали и волели, као и у историји музике као једна од највеличанственијих уметница свог времена.


#   рок музика   евровизија   In memoriam   Слађана Милођевић певачица
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима