Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преузети прелази Брњак и Јариње

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 16.09.2011. Аutor : Agencija TANJUG

Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи изјавио је да су на прелазима на северу Косова од јутрос пирпадници косовске полиције и царине као и снаге Еулекса. Срби на барикадама. За сада без инцидената

Преузети прелази Брњак и Јариње

Блокада Косова

Косовски полицајци и цариници доведени су јутрос хеликоптерима на прелазе Јариње и Брњак. Срби су на барикадама у Лепосавићу, Звечану, Косовској Митровици и Зубином Потоку. За сада без инцидената

Пратите ситуацију из минута у минут...

10:33 МИХАЈЛОВИЋ: СРБИ НЕ НАСЕДАЈТЕ НА ПРОВОКАЦИЈЕ

Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изразио је наду да ће данашњи дан протећи без било каквих инцидената, поручивши Србима на барикадама да не наседају на провокације Приштине која је најавила постављање косовских цариника на административне прелазе.

Срби који су сада на барикадама свесни су ситуације - да само хладне главе, разумом могу да превазиђу ситуацију, рекао је Михајловић.

У Лепосавићу су министар за КиМ Горан Богдановић, шеф тима Београда за дијалог са Приштином Борислав Стефановић, а на КиМ је и тим из Владе Србије, подсетио је Михајловић.

Он сматра да ће провокација бити и од неких Срба који имају одличну комуникацију са Приштином, оценивши да ситуација није за велику забринутост, ни драматична, јер су Срби на КиМ били много пута и у много горој ситуацији и да "ово није никакав дан Д".

09:17 РЕЏЕПИ: ЦАРИНИЦИ, ПОЛИЦАЈЦИ И ЕУЛЕКС НА ПРЕЛАЗИМА

Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи изјавио је Тањугу да су на прелазима на северу Косова од јутрос пирпадници косовске полиције и царине, заједно са припадницима Еулекса.

Реџепи је навео да је операција изведена нешто пре осам сати. Еулекс ће, навео је Реџепи вршити оперативни део послова на прелазима, а косовски службеници ће имати техничку улогу.

Реџепи је казао да је операција извршена без проблема.

09:00 ХЕЛИКОПТЕРИ НА ЈАРИЊУ И БРЊАКУ

По један транспортни хеликоптер Еулекса спустио се на административне прелазе Јариње и Брњак, јутрос око 8.20 часова.

На Јариње су хеликоптером стигли припадници Еулкес царине и полиције.

Припадници немачког контигента Кфора, који се налазе на прелазу Јариње, рекли су новинарима да су на прелаз пристигли само припадници Еулекс царине и полиције. Они тврде да нису дошли припадници косовске царине и пограничне полиције.

Прелаз неће бити отворен навели су, док се не разиђу грађани општине Лепосавић који су јутрос око пола осам дошли у великом броју на Јариње.Они су се окупили испред бодљикаве жице коју су припадници Кфора синоћ поставили затворивши овај прелаз .

Припадници Кфора обезбеђују прелаз у пуној борбеној опреми, а на бодљикавој жици на два језика постављена су упозорење "Кфор, Стоп или ми будемо пуцали", као и на енглеском "Стоп, И wилл схоот".

Више стотина грађајана пристигло је сопственим и организованим превозом

08:57 ШКОЛСКИ ЧАС ИСПРЕД ЦРКВЕ У ЛЕПОСАВИЋУ

Ђаци и наставници школа у Лепосавићу јутрос су први час одржали на отвореном, испред локалне цркве у Лепосавићу.

Ђаке, који су носили српске заставе, испред храма је дочекао старешина протојереј Миломир Влашковић.

Обраћајући се ђацима, Влашковић је рекао да су дошли "на час над часовима, који је уједно час историје, српског језика, математике и свих других предмета'.

Он је позвао омладину Лепосавића на јединство, јер, како је нагласио, у јединству је спас.

08:52 БЛОКИРАНИ ПУТНИ ПРАВЦИ НА СЕВЕРУ КОСОВА

Припадницима Кфора на северу Косова онемогућено је јутрос кретање због блокада на путневима према прелазима Јариње и Брњак, због барикада на којима је локално станиовништво.

Јутрос су два возила немачког контингента, који су кренули из околине места Лешак, заустављена на барикади у Лепосавићу.

Путничка возила се на том правцу пропуштају.

08:10 МУЛЕ: ЦАРИНИЦИ НИСУ БИЛИ ДЕО ДОГОВОРА


Заменик шефа мировних операција УН Едмонд Муле изјавио је да је у споразуму Београда и Приштине од 2. септембра решено питање царинског печата, али да - није било договора о постављању цариника на прелазе Јариње и Брњак.

-Схватамо да је Приштина припремила оперативни план, у координацији са Еулексом и Кфором и још неким међународним актерима, да буде спроведен у фазама почев од с16. септембра, рекао је Муле.

-Тај план, према информацијама које смо добили од разних извора, подразумева да Еулекс настави да обавља дужности цариника и пограничне полиције на прелазима Г-1 и Г-31, у пратњи по два локална службеника на сваком прелазу - по једним косовским цариником и по једним косовским пограничним полицајцем."

Према његовим речима, очекује се да ће бити размештени по један косовски Албанац и један косовски Србин.


07:25 СРБИ ПРОВЕЛИ НОЋ НА БАРИКАДАМАЛЕПОСАВИЋ

- Срби на северу Косова провели су ноћ на барикадама које су постављене на неколико локација у општини Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток.

Највише их је било, како јавља извештач Тањуга, у месту Зупче, где је потпуно блокиран магистрални пут Косовска Митровица-Рибарићи.

На том путном правцу Срби су поставили барикаде у месту Газиводе и две код административног прелаза Брњак.

У општини Звечан блокиран је пут Косовска Митровица - Рашка, у месту Рударе.

На територији те општине постављена је барикада на још једној локацији, али је саобраћај функционисао једном саобраћајном траком.

У Косовској Митровици барикаде су постављене на некоилико локација, а и даље је затворен главни мост преко Ибра који раздаваја јужни и северни део града.

Ситуација је слична и у општини Лепосавић где су грађани на више локација поставили барикаде, а у месту Сочаница јединица пољског Кфора је заустављена, јер је пут попречен камионом.

На путним правцима према Јариње ноћ је провело више десетина грађана општине Лепосавић, које је синоћ обишао и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.


#   саобраћај   Косовска Митровица   министар   Приштина   Зубин Поток
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима