Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Процењена штета од поплава у општини Ражањ 36 милиона динара

rssBookmark and Share

Алексинац 02.06.2014. Радио Алексинац

Штета од поплава овог пролећа на подручју општине Ражањ се процењује на 36 милиона динара. Иако је страдало 227 хектара пољопривредног земљишта, што је губитак од 8,5 милиона динара, водене бујице су доста оштетиле и инфраструктуру.
У Новом Брачину је страдао стари мост, а у Смиловцу стотинак метара локалног пута за чију реконструкцију је потребно девет милиона динара.

Процењена штета од поплава у општини Ражањ 36 милиона динара

Како преноси Радио Алексинац у општинском Штабу за ванредне ситуације Ражња, поплављено је и око 50 домаћинстава, али се углавном ради о плављењу дворишта и помоћних објеката, а ређе приземних станова, па није било ни веће материјалне штете.

- Први и највећи проблем је мост у Новом Брачину, па су тамо неке активности већ предузете, у смислу испитивања земљишта ради израде пројектне документације. Имамо оштећења још два моста, и то на реци Крчево у Смиловцу, односно на Великој реци, али ту је штета много мања и износи око милион динара. Међутим, у селу Смиловцу, у дужини од око 100 метара бујица је однела и више од половине пута и коловоза, а чак је и корито реке измењено, тако да се ту ради о мало већем послу јер нас не очекује само постављање новог коловоза, већ комплетни радови на заштити приобаља, као и саме реке – објашњава за Радио Алексинац члан Штаба за ванредне ситуације општине Ражањ Драгиша Јовановић.

Треба напоменути и да је вода из водосистема у Ражњу још увек само за техничку употребу, док се грађани пијаћом водом снабдевају из цистерне која кружи општином, као и флашираном водом из донација. Надлежни очекују да већ за неколико дана, највероватније у понедељак, после детаљних анализа, вода из локалног водовода добије зелено светло и за пиће.

 


#   Алексинац   Ражањ   Смиловац   Нови Брачин
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима