Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пукла брана код Медвеђе: Јаловина се излила из рудника у власништву Арапа

rssBookmark and Share

Медвеђа 22.01.2016. Б92, Јужна Србија Инфо

Више хиљада кубних метара јаловине и воде са штетним материјама излило се у реку Јабланицу након пуцања бране на јаловишту рудника "Леце" у селу Газдара, пише Б92.

Фото: Б92
Фото: Б92

Радници рудника уз помоћ тешке механизације успели су да поправе брану и спрече да јаловина угрози више десетина домаћинстава.

Јаловина руде олова, цинка, злата и сребра која садржи отровне материје прво је поплавила погоне флотације а затим се бујица улила у реку Јабланицу.

Мештани села Газдара испод бране на неколико сати су оставили своје домове и прешли код комшија чије су куће на врховима брда. 

Код погона флотације рудника "Леце" јаловина се сакупља у девет мини језера. Део бране где је дошло до изливања налази се на највишој коти највећег језера. 

Рудник "Леце" био је власништву шабачког Фармакома а након увођења стечаја пре девет месеци држава је управљање рудником препустила компанији "Life Stone Capital" из Дубаија. 

У руднику је запослено око 400 рудара. 

Колика је причињена штета погону флотације, али и биљном и животињском свету, у реци Јабланици процењиваће се тек наредних дана. 

Извор: Б92


#   Медвеђа   Леце   Јабланица   Дубаи   Леце рудник     Јабланица река
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима