Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Резервистима за ратне дневнице 2 милијарде динара

rssBookmark and Share

06.09.2012. Autor: AG

Суд за људска права у Стразбуру наложио је Србији да уреди начин исплате ратних дневница ратним резервистима, после тужбе групе нишких резервиста том суду, изјавио је данас њихов адвокат Срђан Алексић.

Резервистима за ратне дневнице 2 милијарде динара

Он је пред судом у Стразбуру заступао 8.500 резервиста, а укупна сума коју би Влада могла да исплати резервистима је око две милијарде динара.

Група нишких резервиста покренула је поступак за заштиту својих права пред судом у Стразбуру, који је пресудом наложио Влади Србије да у року од шест месеци од дана правоснажности уреди начин исплате ратних дневница "свим лицима која на то имају право без било каквих дискриминација".

"Суд у Стразбуру је пресуду донео на затвореној седници 10. јула, а доставио је мојој канцеларији и Влади Србије 28. августа. Влада има рок од три месеца да изјави приговор а потом и шест месеци да пронађе начин за исплату дневница резервистима", рекао је Алексић на конференцији за новинаре.

Повод за тужбу била је одлука Владе Србије од јануара 2008. године, којом је резервистима из седам општина на југу Србије исплаћена ратна дневница коју је Влада назвала социјалном помоћи.

Алексић је навео да је суд у Стразбуру исплату резервистима из седам општина на југу Србије 2008. године оценио као ратну дневницу а не као социјалну помоћ.

"Та назови социјална помоћ исплаћивана је искуључиво ратним резервистима од којих није тражен доказ да се ради о социјлано угроженој категорији, а исплатне листе, односно изводи банака управо гласе на ратне дневнице а не на социјалну помоћ", рекао је Алексић.

Адвокат је додао да је суд у Стразбуру закључио и да су резервисти из других општина дискриминисани.

Коментара: 0


#   социјална помоћ   ратне дневнице   Срђан Алексић   Суд у Стразбуру
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима