Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Руско - српска вежба гашења пожара

rssBookmark and Share

10.09.2011. Танјуг

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије и руског Министарства за ванредне ситуације данас су на обали Облачинског језера код Мерошине успешно извели заједничку вежбу гашења пожара.

Руско - српска вежба гашења пожара

Вежби су присуствовали заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и амбасадор Русије у Београду Александар Конузин који су изразили задовољство оним што су приказали припадници министарства две државе.

Конузин је рекао новинарима да је и ова вежба показала да је сарадња министарстава две државе добила озбиљан и чврст карактер.

Он је изразио задовољство што се овом вежбом наставља реализација пројекта формирања регионалног центра за ванредне ситуације у Нишу. "Желимо да центар што пре почне да ради и то до краја године и Русија је спремна да допринесе томе", казао је Конузин.

Према његовим речима, Русија и Србија су пионири у области формирања таквих центара који у том облику и капацитету не постоје нигде.

Дачић је подсетио да је пројекат формирања руско-српског Центра за ванредне ситуације у Нишу усаглашен између два ресорна министарства као и влада Србије и Русије.

Он је додао да је неопходно завршити одређене правне формалности између две државе о формирању тог центра који ће служити за реаговање у ванредним ситуацијама, пожарама, поплавама, земљотресима...

Према његовим речима, формирање Центра је национални и друштвени интерес Србије али и целог региона јер ће летилице које ће бити смештене у Нишу у случају пожара или земљотреса моћи да помогну и становништву суседних држава.

Дачих је, подсетивши да Центар формирају српска и руска страна, казао да је отворен и за остале државе региона које желе да се прикључе.

Циљ данашње вежбе био је промоција заједничких активности руског и српског министарства у области заштите и спасавања у случају великих пожара.

Вежбу су извели припадници Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и руског Министарстава за ванредне ситуације.

Две руске летелице за гашење пожара крајем августа су слетеле на нишки аеродром "Константин Велики", где ће из превентивних разлога бити стациониране до 12. септембра, како би помогле у случају нових ватрених стихија у Србији и земљама у окружењу.

То су авион "беријев 200" који може да понесе више од 12 тона воде и хеликопер "Ми 26", чији капацитет је најмање 15 тона воде, а служиће за гашење пожара у Србији, али и у земљама у окружењу.

На нишком аеродрому су и у протекле две године, у оквиру припрема за формирање регионалног Центра за ванредне ситуације, биле десетак дана смештене две руске летелице за гашење пожара са одговарајућом посадом.

Пројекат формирања Центра за ванредне ситуације у Нишу, који је намењен за реаговање у случају пожара, поплава и других елементарних непогода не само у Србији, већ и у окружењу, покренули су ресорни српски и руски министри, Дачић и Сергеј Шојгу.




#   Ивица Дачић   Цар Константин Велики   аеродром   гашење пожара
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима