Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Седам векова од смрти Светог краља Милутина - највећег српског ктитора

Bookmark and Share

12.11.2021. Јужна Србија Инфо

Српска православна црква 12. новембра обележава празник посвећен Стефану Урошу II Милутину Немањићу, односно Светом краљу Милутину. Данас се навршава 700 година од смрти Светог српског краља Милутина. Преминуо је 29. октобра по старом, односно 12. новембра по новом календару 1321. године.

Седам векова од смрти Светог краља Милутина - највећег српског ктитора

Стефан Урош ИИ Милутин Немањић био је краљ Србије и један од најмоћнијих српских владара у средњем веку. Рођен је око 1253, а умро 29. октобра 1321. у Неродимљу код Урошевца, на Косову и Метохији.

Свети краљ Милутин био син Уроша I и краљице Јелене, и брат Драгутинов.

Свети краљ Милутин, из династије Немањића, био је млађи син краља Уроша Првог, млађи брат краља Драгутина и отац краља Стефана Дечанског.

Ратовао бранећи веру своју и народ свој. Ратовао је против Михаила Палеолога зато што је овај био примио унију и присиљавао све народе Балканске и монахе Атонске да и они признаду папу.

Ратовао против Шишмана цара Бугарског и Ногаја цара Татарског, да би земље своје одбранио. Сви ратови његови били су успешни, јер се непрестано Богу молио и у Бога уздао.

Сазидао преко 40 цркава. Осим оних у својој земљи, као: Трескавац, Грачаница, св. Ђорђе у Нагоричу, св. Богородица у Скопљу, Бањска и т.д. он је зидар цркве и ван своје земље, у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму, у Св. Гори. Упокојио се у Господу 29. октобра 1320. год. Тело његово показало се ускоро нетљеним и чудотворним.

Као такво оно и данас почива у Софији у цркви „Светога Краља".


#   СПЦ   Српска слава   Немањићи   Свети краљ Милутин
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима