Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sedam vekova od smrti Svetog kralja Milutina - najvećeg srpskog ktitora

Bookmark and Share

12.11.2021. Južna Srbija Info

Srpska pravoslavna crkva 12. novembra obeležava praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu. Danas se navršava 700 godina od smrti Svetog srpskog kralja Milutina. Preminuo je 29. oktobra po starom, odnosno 12. novembra po novom kalendaru 1321. godine.

Sedam vekova od smrti Svetog kralja Milutina - najvećeg srpskog ktitora

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Rođen je oko 1253, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji.

Sveti kralj Milutin bio sin Uroša I i kraljice Jelene, i brat Dragutinov.

Sveti kralj Milutin, iz dinastije Nemanjića, bio je mlađi sin kralja Uroša Prvog, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Ratovao braneći veru svoju i narod svoj. Ratovao je protiv Mihaila Paleologa zato što je ovaj bio primio uniju i prisiljavao sve narode Balkanske i monahe Atonske da i oni priznadu papu.

Ratovao protiv Šišmana cara Bugarskog i Nogaja cara Tatarskog, da bi zemlje svoje odbranio. Svi ratovi njegovi bili su uspešni, jer se neprestano Bogu molio i u Boga uzdao.

Sazidao preko 40 crkava. Osim onih u svojoj zemlji, kao: Treskavac, Gračanica, sv. Đorđe u Nagoriču, sv. Bogorodica u Skoplju, Banjska i t.d. on je zidar crkve i van svoje zemlje, u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu, u Sv. Gori. Upokojio se u Gospodu 29. oktobra 1320. god. Telo njegovo pokazalo se uskoro netljenim i čudotvornim.

Kao takvo ono i danas počiva u Sofiji u crkvi „Svetoga Kralja".


#   SPC   Srpska slava   Nemanjići   Sveti kralj Milutin
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima