Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Систем "Пронађи ме" у случају нестанка малолетне особе званично пуштен у рад

Bookmark and Share

25.10.2023. РТС

Систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе "Пронађи ме" (Амбер алерт) од данас је званично активан у Србији. Председник Александар Вучић пустио је систем у рад након потписивања споразума ресорних министарстава.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Сваки живот детета неупоредиво је важнији од било чега другог, поручио је Вучић. Оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић навео је да је Србија прва земља у региону која је увела систем "Пронађи ме".

Председник Александар Вучић дао је знак за пуштање у рад система "Пронађи ме".

Председник Вучић дао је дозволу начелнику Командно-оперативног центра у Управи полиције МУП-а Саши Стефановићу за слање хитног обавештења о почетку рада система "Пронађи ме" у Србији.

Систем за хитно обавештавање јавности од данас је активан и у Србији. У случају активирања система о нестанку малолетног лица бићете обавештени СМС поруком, прекидом телевизијских и радио емисија, кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама.

Овај систем ће допринети да се брже реше случајеви нестанка деце, у којима је сваки минут драгоцен.

Вучић: Живот детета важнији од било чега другог

Председник Александар Вучић обраћање је почео речима Нелсона Менделе да се прави карактер једног друштва одсликава у томе како се то друштво опходи и понаша према својој деци.

"Ко ако не деца може бити важнији за једно друштво? Нико. Без бриге о деци, која су најрањивији и најтананији део нашег друштва, ми не можемо рећи да бринемо о будућности наше земље", нагласио је Вучић.

Наводећи податке, објаснио је зашто нам је систем "Пронађи ме" био потребан.

"Укупан број расписаних објава за несталим малолетним лицима у протекле две године је био 3.889, од чега је 3.859 обустављено. Дакле, 30 особа за две године није обустављено. Тих 30 особа нису 0,8 одсто, то је тридесеторо деце", нагласио је Вучић.

"Ако овај систем помогне да само једно дете у наредне две године пронађемо, сав ангажман МУП-а, ангажман Владе, ангажман државе, све паре, колико кошта систем, колико кошта било шта, исплатило се многоструко. И сваки тај живот детета је неупоредиво важнији од свега другог. Ово звучи као патетична флоскула, али је потпуно истинито", поручује Вучић.

Указао је да је поносан на овај систем и да смо једина земља у региону која га има.

"Верујем да ћемо моћи да се похвалимо, а од тога неће бити лепше похвале, да смо један, два или три дечја живота сачували и спасили", додао је Вучић.

Истиче да када добије статистику МУП-а не може да се не запита шта смо погрешили и шта смо могли да спречимо.

"Не можете да се отмете утиску да смо увек могли више и да смо увек могли много боље и да смо морали више да бринемо. У ери у којој смо сви као родитељи покварили себе, а онда покварили и своју децу, јер ја не могу да се сагласим са тиме да у нашим школама деци не смете да дате четворку и да нема тројки, двојки, јединица и да сви имају само најбоље оцене, ваљда нико неће да се замери никоме и никада се нећу са тим сагласити, јер нећу да се додворавам било коме у земљи и не интересује ме шта ће ко да каже", навео је Вучић.

Поручио је да је очигледно да ће морати много тога да се поправи.

"Молим полицајце, за које знам да су увек на веома озбиљан начин прихватали ове задатке, трудили се и борили да сачувају животе наше деце, да овога пута, када имају сумњу да ли је потребно да изађу на систем ‘Пронађи ме’ или не – да изађете увек, јер то може само да нам помогне", нагласио је Вучић и напоменуо да то не значи да треба узбуњивати јавност или да сваког дана нестане по педесеторо деце, јер то није тачно.

Додао је да не треба да преузимају ризик на себе и да је боље да се пусти преко система како би могла да помогне цела друштвена заједница.

Нека свако од нас носи одговорност да ли је видео дете, додао је Вучић.

"Само хоћу да кажем – тачно је, направили смо стотине километара путева, хиљаде мостова, чак нисмо успели ни да их пребројимо све, али хиљаде мостова. А од сваког од тих мостова који су страшно важни, од сваког од тих хиљада километара путева, важнији је живот једног детета и о томе морамо да размишљамо много више, као и о животима свих наших суграђана. Чини ми се да то мора да буде најважнији задатак у наредном периоду", истакао је Вучић.

Потписан споразум о сарадњи у случају хитног обавештавања јавности

Потписан је споразум о сарадњи у случају хитног обавештавања јавности о нестанку малолетног лица.

Споразум је потписан између МУП-а и Министарства за информисање и телекомуникације, МУП-а и Министарства за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру и МУП-а и Министарства за рад, борачка и социјална питања.

Гашић: Нисмо имали дилему да учинимо све да овај систем заживи

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је да, након консултација са стручњацима МУП-а, пре осам месеци, полиција није имала ниједну дилему да је потребно учинити све да се систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетника успостави у Србији како би били још ефикаснији у проналажењу нестале деце.

"Деца су најрањивија и најосетљивији део нашег друштва и на нама је да учинимо све да им обезбедимо сигурно детињство и омогућимо им још сигурнији пут којим корачају ка будућности", рекао је Гашић.

Министар је истакао податак да је проценат проналазака нестале деце у Србији 99,2 одсто.

Како је рекао, систем "Пронађи ме" представља "додатни механизам потраге за несталим лицима млађих од 18 година и имаће важну улогу у случајевима у којима буде процењено да обавештавање јавности може допринети бржем проналаску".

Објаснио је да постоје ситуације када објављивање података о нестанку детета отежава, омета рад полиције и представља опасност за жртву и да ће због тога "начелници полицијских управа доносити одлуку о покретању система на основу јасно дефинисаних порука".

Нагласио је да је данас велики дан за Србију и сву нашу децу "пошто знају да ће убудуће сви заједно бринути о њиховој сигурности".

Министар је истакао да ће систем значајно повезати комплетну заједницу.

"Научићемо да више верујемо једни другима и да се ослањамо једни на друге. Безбедност деце је у врху листе приоритета МУП-а. МУП има капацитете, знање и вољу када је заштита деце у питању", рекао је Гашић.

Представљен систем "Пронађи ме"

У Палати "Србија" представљен је систем "Пронађи ме".

Хил: "Пронађи ме" функционише само када су сви уједињени и раде заједно

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је за платформу "Пронађи ме" да је то тип програма који функционише само када су сви уједињени и раде заједно.

"Потребни су вам сви да буду укључени у овај програм. Поносан сам да представљам америчку амбасаду, јер смо могли да одиграмо ту једну малу улогу и да помогнемо да се ово покрене", навео је Хил.

Указао је захвалност Игору Јурићу на иницијативи за покретање овог пројекта.

"Животи свакога од нас дођу у онај тренутак када можемо да кажемо ‘нешто сам учинио’. Ти си, Игоре, нешто учинио и због тога ти захваљујем", рекао је Хил.

Оценио је да је важно да се разуме да у животу једне нације, као и у животу појединца, не постоји ништа важније од бриге о деци, области у којој смо остварили сарадњу.

"И управо је због тога ‘Амбер алерт’ програм веома важан и заиста је ласкаво што сте користили неке од елемената ‘Амбер алерта’ када сте дизајнирали свој програм", рекао је Хил.

Истакао је важност учења једних од других.

"Ми ћемо унети промене на основу ваших успеха, јер је безбедност деце глобална одговорност", рекао је Хил и додао да не постоји ниједна област која би могла да буде важнија од сарадње у овој области.

Јурић: Србија је прва земља у региону која је увела систем "Пронађи ме"

Оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је да је Србија прва земља у региону која је увела систем "Пронађи ме".

Јурић, који је и иницијатор за покретање овог система, истакао је да дугује велику захвалност Министарству унутрашњих послова и председнику Александру Вучићу који су схватили значај овог система у проналажењу деце и њиховој безбедности.

"Осам година смо овде, осми пут, и сваки пут разговарамо о темама које су важне за безбедност наше деце. Измењен је Кривични закон, постоје и измене у Закону о полицији, један важан систем је заживео. Први пут у региону. Ниједна земља у региону нема овакав систем и неће га убрзо ни имати, нажалост", рекао је Јурић на отварању Конференције о безбедности и одговорности деце.

Додао је да ће уз подршку кабинета председника Републике Србије и Министарства здравља бити отворен објекат у коме ће се радити са децом која имају проблема у понашању.

Јурић се осврнуо и на трагедије које су се догодиле у мају и истакао да борба за безбедност деце мора бити све јача и боља и да у њу сви морамо да се укључимо.

Систем за хитно обавештавање јавности од данас је активан и у Србији. 

У случају активирања система о нестанку малолетног лица бићете обавештени СМС поруком, прекидом телевизијских и радио емисија, кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама.

Систем "Пронађи ме" ће допринети да се брже реше случајеви нестанка деце, у којима је сваки минут драгоцен.


#   Братислав Гашић   малолетник   МУП РС   Александар Вучић   Фондација Тијана Јурић   Игор Јурић   нестанак мамолетне особе   Систем пронађи ме   Амбер алерт
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима