Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sistem "Pronađi me" u slučaju nestanka maloletne osobe zvanično pušten u rad

Bookmark and Share

25.10.2023. RTS

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe "Pronađi me" (Amber alert) od danas je zvanično aktivan u Srbiji. Predsednik Aleksandar Vučić pustio je sistem u rad nakon potpisivanja sporazuma resornih ministarstava.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Svaki život deteta neuporedivo je važniji od bilo čega drugog, poručio je Vučić. Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić naveo je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela sistem "Pronađi me".

Predsednik Aleksandar Vučić dao je znak za puštanje u rad sistema "Pronađi me".

Predsednik Vučić dao je dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema "Pronađi me" u Srbiji.

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti od danas je aktivan i u Srbiji. U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen.

Vučić: Život deteta važniji od bilo čega drugog

Predsednik Aleksandar Vučić obraćanje je počeo rečima Nelsona Mendele da se pravi karakter jednog društva odslikava u tome kako se to društvo ophodi i ponaša prema svojoj deci.

"Ko ako ne deca može biti važniji za jedno društvo? Niko. Bez brige o deci, koja su najranjiviji i najtananiji deo našeg društva, mi ne možemo reći da brinemo o budućnosti naše zemlje", naglasio je Vučić.

Navodeći podatke, objasnio je zašto nam je sistem "Pronađi me" bio potreban.

"Ukupan broj raspisanih objava za nestalim maloletnim licima u protekle dve godine je bio 3.889, od čega je 3.859 obustavljeno. Dakle, 30 osoba za dve godine nije obustavljeno. Tih 30 osoba nisu 0,8 odsto, to je tridesetoro dece", naglasio je Vučić.

"Ako ovaj sistem pomogne da samo jedno dete u naredne dve godine pronađemo, sav angažman MUP-a, angažman Vlade, angažman države, sve pare, koliko košta sistem, koliko košta bilo šta, isplatilo se mnogostruko. I svaki taj život deteta je neuporedivo važniji od svega drugog. Ovo zvuči kao patetična floskula, ali je potpuno istinito", poručuje Vučić.

Ukazao je da je ponosan na ovaj sistem i da smo jedina zemlja u regionu koja ga ima.

"Verujem da ćemo moći da se pohvalimo, a od toga neće biti lepše pohvale, da smo jedan, dva ili tri dečja života sačuvali i spasili", dodao je Vučić.

Ističe da kada dobije statistiku MUP-a ne može da se ne zapita šta smo pogrešili i šta smo mogli da sprečimo.

"Ne možete da se otmete utisku da smo uvek mogli više i da smo uvek mogli mnogo bolje i da smo morali više da brinemo. U eri u kojoj smo svi kao roditelji pokvarili sebe, a onda pokvarili i svoju decu, jer ja ne mogu da se saglasim sa time da u našim školama deci ne smete da date četvorku i da nema trojki, dvojki, jedinica i da svi imaju samo najbolje ocene, valjda niko neće da se zameri nikome i nikada se neću sa tim saglasiti, jer neću da se dodvoravam bilo kome u zemlji i ne interesuje me šta će ko da kaže", naveo je Vučić.

Poručio je da je očigledno da će morati mnogo toga da se popravi.

"Molim policajce, za koje znam da su uvek na veoma ozbiljan način prihvatali ove zadatke, trudili se i borili da sačuvaju živote naše dece, da ovoga puta, kada imaju sumnju da li je potrebno da izađu na sistem ‘Pronađi me’ ili ne – da izađete uvek, jer to može samo da nam pomogne", naglasio je Vučić i napomenuo da to ne znači da treba uzbunjivati javnost ili da svakog dana nestane po pedesetoro dece, jer to nije tačno.

Dodao je da ne treba da preuzimaju rizik na sebe i da je bolje da se pusti preko sistema kako bi mogla da pomogne cela društvena zajednica.

Neka svako od nas nosi odgovornost da li je video dete, dodao je Vučić.

"Samo hoću da kažem – tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva, hiljade mostova, čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova koji su strašno važni, od svakog od tih hiljada kilometara puteva, važniji je život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više, kao i o životima svih naših sugrađana. Čini mi se da to mora da bude najvažniji zadatak u narednom periodu", istakao je Vučić.

Potpisan sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti

Potpisan je sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica.

Sporazum je potpisan između MUP-a i Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, MUP-a i Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i MUP-a i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Gašić: Nismo imali dilemu da učinimo sve da ovaj sistem zaživi

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da, nakon konsultacija sa stručnjacima MUP-a, pre osam meseci, policija nije imala nijednu dilemu da je potrebno učiniti sve da se sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika uspostavi u Srbiji kako bi bili još efikasniji u pronalaženju nestale dece.

"Deca su najranjivija i najosetljiviji deo našeg društva i na nama je da učinimo sve da im obezbedimo sigurno detinjstvo i omogućimo im još sigurniji put kojim koračaju ka budućnosti", rekao je Gašić.

Ministar je istakao podatak da je procenat pronalazaka nestale dece u Srbiji 99,2 odsto.

Kako je rekao, sistem "Pronađi me" predstavlja "dodatni mehanizam potrage za nestalim licima mlađih od 18 godina i imaće važnu ulogu u slučajevima u kojima bude procenjeno da obaveštavanje javnosti može doprineti bržem pronalasku".

Objasnio je da postoje situacije kada objavljivanje podataka o nestanku deteta otežava, ometa rad policije i predstavlja opasnost za žrtvu i da će zbog toga "načelnici policijskih uprava donositi odluku o pokretanju sistema na osnovu jasno definisanih poruka".

Naglasio je da je danas veliki dan za Srbiju i svu našu decu "pošto znaju da će ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti".

Ministar je istakao da će sistem značajno povezati kompletnu zajednicu.

"Naučićemo da više verujemo jedni drugima i da se oslanjamo jedni na druge. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. MUP ima kapacitete, znanje i volju kada je zaštita dece u pitanju", rekao je Gašić.

Predstavljen sistem "Pronađi me"

U Palati "Srbija" predstavljen je sistem "Pronađi me".

Hil: "Pronađi me" funkcioniše samo kada su svi ujedinjeni i rade zajedno

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je za platformu "Pronađi me" da je to tip programa koji funkcioniše samo kada su svi ujedinjeni i rade zajedno.

"Potrebni su vam svi da budu uključeni u ovaj program. Ponosan sam da predstavljam američku ambasadu, jer smo mogli da odigramo tu jednu malu ulogu i da pomognemo da se ovo pokrene", naveo je Hil.

Ukazao je zahvalnost Igoru Juriću na inicijativi za pokretanje ovog projekta.

"Životi svakoga od nas dođu u onaj trenutak kada možemo da kažemo ‘nešto sam učinio’. Ti si, Igore, nešto učinio i zbog toga ti zahvaljujem", rekao je Hil.

Ocenio je da je važno da se razume da u životu jedne nacije, kao i u životu pojedinca, ne postoji ništa važnije od brige o deci, oblasti u kojoj smo ostvarili saradnju.

"I upravo je zbog toga ‘Amber alert’ program veoma važan i zaista je laskavo što ste koristili neke od elemenata ‘Amber alerta’ kada ste dizajnirali svoj program", rekao je Hil.

Istakao je važnost učenja jednih od drugih.

"Mi ćemo uneti promene na osnovu vaših uspeha, jer je bezbednost dece globalna odgovornost", rekao je Hil i dodao da ne postoji nijedna oblast koja bi mogla da bude važnija od saradnje u ovoj oblasti.

Jurić: Srbija je prva zemlja u regionu koja je uvela sistem "Pronađi me"

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela sistem "Pronađi me".

Jurić, koji je i inicijator za pokretanje ovog sistema, istakao je da duguje veliku zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsedniku Aleksandru Vučiću koji su shvatili značaj ovog sistema u pronalaženju dece i njihovoj bezbednosti.

"Osam godina smo ovde, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbednost naše dece. Izmenjen je Krivični zakon, postoje i izmene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživeo. Prvi put u regionu. Nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem i neće ga ubrzo ni imati, nažalost", rekao je Jurić na otvaranju Konferencije o bezbednosti i odgovornosti dece.

Dodao je da će uz podršku kabineta predsednika Republike Srbije i Ministarstva zdravlja biti otvoren objekat u kome će se raditi sa decom koja imaju problema u ponašanju.

Jurić se osvrnuo i na tragedije koje su se dogodile u maju i istakao da borba za bezbednost dece mora biti sve jača i bolja i da u nju svi moramo da se uključimo.

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti od danas je aktivan i u Srbiji. 

U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Sistem "Pronađi me" će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen.


#   Bratislav Gašić   maloletnik   MUP RS   Aleksandar Vučić   Fondacija Tijana Jurić   Igor Jurić   nestanak mamoletne osobe   Sistem pronađi me   Amber alert
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima