Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупља и вода за пиће

rssBookmark and Share

Врање 02.10.2014. Бета

Директор Јавног предузећа "Водовод" Крста Јањић изјавио је данас да ће грађани и привреда у Врању од 1. октобра воду плаћати 21 одсто више.

Скупља и вода за пиће

Он је рекао да су разлози за поскупљење почетак враћања кредита немачкој развојној банци КФВ (КФW) и то што "Водовод" не може да наплати милионске дугове од предузећа у реструктурирању.

"Због такве ситуације у привреди, грађани код којих је проценат наплате воде већи од 90 одсто, морају да поднесу највећи терет отплате кредита који је подигнут ради замене азбесто-цементних цеви у градском водоводу и изградње Фабрике за пречишћавање отпадних вода", рекао је Јањић.

Домаћинства у Врању ће од 1. октобра воду и канализацију по кубном метру плаћати по 68 динара, уместо по досадашњих 56 динара.

Тако ће вода у Врању бити међу најскупљим у Србији, мада, каже директор "Водовода", цена ће бити мања него у Београду, Суботици, Јагодини и Алексинцу, који такође враћају кредите КФВ банци.

"Водовод", по садашњем курсу, у наредних 10 година немачкој развојној банци годисње треба да враћа по око 40 милиона динара, а прва рата за отплату кредита стигла је ове године пошто је истекао почек од три године.

"Могли смо да отплатимо рату кредита и без повећања цена воде да 'Јумко', 'Симпо' и 'Заваривач' редовно плаћају, али од њих не можемо да наплатимо дуговања", казао је Јањић.Од кредита КФВ банке почела је замена 4,2 километра азбестно-цементних цеви водовода. Ппредвиђено је да се ове и идуће године замени још 15 километара цеви.

Истим кредитом финансираће се и изградња Фабрике за пречишћавање отпадних вода и паралелног цевовода до бране "Првонек", одакле се Врање снабдева пијаћом водом.Укупан кредит КФВ врањском предузећу износи 20,2 милиона евра, од чега је 16 милиона неповрато, а остатак треба вратити у року од 10 година.

 


#   Врање   поскупљење   вода   Водовод ЈКП   Првонек   пречишћавање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима