Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стигли први гости: Све спремно за фестивал "Музички едикт"

rssBookmark and Share

Ниш 15.06.2019. Јужна Србија Инфо

Хорови из Мексика, САД и Пољске стигли су Ниш, поводом 6. фестивала хорске духовне музике "Музички едикт" а током вечерашњег пријема у Светосавском дому, већ су показали своје певачко умеће, пред сутрашњу славу Саборног храма, Силаска Светог Духа на апостоле, где ће поред хора "Бранко", учествовати на празничној литургији.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Изразито топао пријем домаћина из Нишке епархије, владике Арсенија, оца Бранка Цинцаревића, прве даме и домаћице доброг расположења, диригента и маестра хорске музике, Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“, госпође Саре Цинцаревић, одушевио је присигле госте, који су песмом, захвалили на пријему у Светосавском дому.

Незванично, програм почиње већ сутра празничном литургијом, док је званично отварање фестивала заказано за 19.30 сати у Светосавском дому.

У организацији Епархије нишке и Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“, под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, у Нишу ће од 16. до 19. јуна у Саборном храму Свете Тројице, Светосавском дому и на платоу испред Светосавског дома у Нишу, наступити деветнаест хорских ансамбала из десет земаља.

„Циљ самог фестивала је промоција Ниша, као родног града цара Константина, значајног места на хришћанској карти света. Посебан значај овогодишњем фестивалу даје, обележавање осам векова од стицања аутокефалности Српске православне цркве.

У сећање на Милански едикт и на најпознатијег „Нишлију“, направили смо један уметнички акт, фестивал Музички едикт, који је на трагу правног акта. Град и целокупна српска јавност моћи че да виде, да се људи на најразличитији начин моле богу, увек користећи један исти језик, а то је језик музике”, изјавила је Сара Цинцаревић.

На свечаном затварању 19. јуна, уз вођство маестра Бојана Суђића, заједничи ће наступити (200 учесника ) НЦПД „Бранко“, хора РТС-а, хора „Coro Normalista“, Московског синодалног хора и Симфонијског оркестра РТС-а – Stabat mater, митрополита Илариона Алфејева.


#   Ниш   Милански едикт   Нишка епархија   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Светосавски дом   Сара Цинцаревић   Хор Бранко   Владика Арсеније   Музички едикт
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима