Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стршљени и даље нападају, месечно 50 људи у болници

rssBookmark and Share

07.10.2013. Autor: Tanjug

Хитна служба прокупачког Дома здравља имала је током јучерашњег дана за само пола сата чак осам интервенција пружања помоћи грађанима од алергиских реакција убода оса и стршљена, од тога је неколико задржано на даљу опсервацију.

Стршљени и даље нападају, месечно 50 људи у болници

Најизраженију алергијску реакцију имао је А. С. (18) из Прокупља, кога је стршљен убо за главу док је припремао дрва за зиму у шуми у селу Гласовик.

Он је најпре примљен у амбулантну станицу у Житном потоку, након чега га је екипа Хитне службе преузела и на време хоспитализовала рекла је портпарол Дома здравља Љубица Станковић.

Она каже да је јуче у периоду од 15.30 до 16 часова Хитна служба ове установе имала чак осам позива грађана који су тражили помоћ након убода оса или стршљена и да су сви на време збринути.

Иначе, пре петнаестак дана од убода стршљена преминуо је Жарко Стојачић (63) из Београда, који је са супругом обилазио забран о околини Житног потока.

Према подацима Опште болнице др Алекса Савић у Прокупљу током ове сезоне због алергијских реакција на убод стршљена, у болници месечно педесетак особа затражи лекарску помоћ.

Алергијске реакције се крећу од умерених до веома бурних када је пацијенту живот угрожен. Ипак, за сада је забележена само једна озбиљна компликација са смртним исходом.

Правовремена интервенција лекара у свим случајевима је изузетно важна, а надлежни кажу да у зависности од организма човеку може живот бити угрожен већ после три убода стршљена.

Коментара: 0


#   Љубица Станковић
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима