Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свети Стефан Ветровити - летњи

rssBookmark and Share

Алексинац 15.08.2022. Јужна Србија Инфо

Стеван Ветровити је хришћански и народни празник који се слави 2. августа по јулијанском календару, односно 15. августа по грегоријанском календару. Посвећен је Светом Стефану. Славу Светог Стефана слави манастир Липовац, код Алексинца.

Свети Стефан Ветровити - летњи

Свети Стефан је први од седморице ђакона које су свети апостоли рукоположили, па се због тога он и назива архиђакон Стефан - први међу ђаконима. Као проповедник у Јерусалиму изведен је из града и каменован до смрти, те се зато назива и Првомученик Стефан. У каменовању је учествовао и његов рођак Савле, који је касније познат као апостол Павле.

Култ овог свеца је врло развијен и подигнуто је много њему посвећених храмова. Само у Србији има више од четрдесет цркава и манастира.

У помен архиђакона Стефана, црква даје четири пута годишње помен, а 15. августа се светкује и као Стеван Ветровити

Како каже библијско сведочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва његова добра дела помињу се у Светом писму Новог завета. У тој првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, Свети Стефан је снагом своје вере, својих речи и дела подсећао на речи закона и пророка Старог завета и доказивао Јеврејима, својим сународницима, да су они заиста убили Месију, очекиваног толико векова.

Манастир Липовац


#   Алексинац   СПЦ   Српска слава   Манастир Липовац   Свети Стефан Ветровити
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима