Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски дан особа са аутизмом

rssBookmark and Share

Ниш 02.04.2021. Јужна Србија Инфо

Светски дан особа са аутизмом обележава се 2. априла сваке године, подстичући државе чланице Организације уједињених нација да предузму мере за подизање свести о људима са спектар аутистичним поремећајем, укључујући аутизам и аспергеров синдром широм света.

Светски дан особа са аутизмом

Аутизам је веома сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота и углавном траје до краја живота. Његов специфичан узрок је још непознат. На основу чињеничних података, добијених научним истраживањем, данас знамо да аутизам није ретка појава, а уколико се у обзир узме цео спектар аутистичних поремећаја, ова врста поремећаја обухвата 0,6% укупне популације. Ово значи да у Европи постоји око 5 милиона особа са аутизмом.

Сматра се да особе које имају овај поремећај углавном имају просечну или натпросечну интелигенцију и развијен говор и спадају у групу са Аспергер синдромом. Аутизам се не може излечити, али се правовременим постављањем дијагнозе, третманом, посебним методама и приступом детету и укључивањем детета у природно окружење вршњака може доста постићи.

Аутистичне особе имају тешкоће у комуникацији и социјалним односима. Њихово понашање обележава незаинтересованост за друге, механичко понављање појединих покрета или радњи, и неуобичајено везивање за неки предмет.

Код већине особа постоје неправилности у четири велика органска система: нервни, имунолошки, ендокрини и дигестивни систем.

Особе са аутизмом имају идентичне људске вредности, као и било ко други и према томе имају иста људска права, као и друге особе са инвалидитетом.

Због комплексности њихових потреба, они припадају посебно осетљивој групи људи, чак и међу људима са инвалидитетом. Ниједна особа са аутизмом не би требало да буде ускраћена у слободном развоју живота.

Најбитније је бити подршка особама са аутизмом, а ту родитељи играју главну улогу.

"Деци са аутизмом треба омогућити све услове које имају и друга деца, без издвајања и дискриминације, како би се они понашали природно у свом окружењу", поручују из нишког Дома здравља.


#   Ниш   Дом здравља   аутизам   Светски дан особа са аутизмом
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима