Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У 12 нишких школа бежични интернет

rssBookmark and Share

20.11.2010. Извор: Блиц

Захваљујући пројекту групе студената Електронског факултета у Нишу, чланова Клуба мрежних технологија “ЕЛЕФнет”, у 12 основних школа уведен је бежични интернет. Више хиљада ђака сада има прилику да учи и стиче нова знања на интернету и ван рачунарских кабинета.

У 12 нишких школа бежични интернет

Пројекат је реализован захваљујући донацији ДИН „Филип Морис” од око 7.000 евра у оквиру Програма за образовање и развој заједнице (ПЕЦД).

- Пажљивим планирањем смо у свакој школи поставили по три бежична рутера тако да интернет сигналом буде покривена цела школа. Ученици сада више нису ограничени терминима коришћења мултимедијалних кабинета, већ могу да приступе интернету са било којег места у школи. То ће олакшати и унапредити процес извођења наставе. Такође административном особљу школе ће ово убрзати обављање свакодневних послова - каже Милош Јовановић, вођа пројекта у којем је учествовало 16 студената електронике, чланова клуба „ЕЛЕФнет” и полазника „Цисцо“ академије мрежних технологија.

Бежични интернет је уведен у следећим нишким основним школама: „Чегар”, „Душко Радовић, „Вожд Карађорђе”, „Свети Сава”, „Учитељ Таса”, „Краљ Петар И”, „Радоје Домановић”, „Иво Андрић”, „Стефан Немања”, „Цар Константин”, „Бранко Миљковић”, а у пројекат је учкључена и Школа за основно и средње образовање „14. октобар”.

У сарадњи са школама усвојена је безбедносна политика, којом је мрежа заштићена од „незваних гостију“ и приступа неприкладном садржају. Ђацима је онемогућено преузимање садржаја са такозваних пеер то пеер мрежа, приступ социјалним мрежама и одређеним неадекватним страницама. Студенти су сами осмислили пројекат уз подршку ментора проф. др Ивана Милентијевића. Потом су аплицирали за средства, набавили опрему и сами је уградили у 12 нишких школа. Александра Пројовић, директорка ОШ „Стефан Немања”, каже да су ђаци са одушевљењем прихватили овај пројекат и да се бежични интернет користи у настави на начин на који то сада није било могуће.

- Сада се интернет може користити и на часовима биологије, српског, музичког ликовног... У учионицама у којима раније није било интернета сада се на часу могу пронаћи садржаји о којима се говори, што повећава квалитет наставе. Радује ме што су млади људи аутори овог пројекта који основцима отвара нове могућности за учење и стицање знања - каже директорка Пројовић. Промоција овог пројекта биће уприличена поводом обележавања 50 година Електронског факултета.


#   школе   образовање   Иво Андрић   Свети Сава   Филип Морис   студенти   интернет   Бранко Миљковић   Стефан Немања   бежични интернет   Душко Радовић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима