Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворен ЕкоПарк у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 30.04.2012. Аutor : S.Radović |

Захваљујући студентском пројекту „ЕкоПарк – спој природе и технологије“, који је добитник стипендије компаније Филип Морис, Ниш је данас добио први парк са соларним панелима. „ЕкоПарк“ посетиоцима омогућава да напуне батерију на лаптоп рачунару и бесплатно приступе интернету, а све уз помоћ електричне енергије добијене из сунца.

Отворен ЕкоПарк у Нишу

„ЕкоПарк“ је постављен у највећем градском парку „Чаир“ у близини истоимене хале. У средишту се налази „еко-дрво“ са соларним панелима, које сакупља Сунчеву енергију и претвара је у електричну. Посетиоцима „ЕкоПарка“ омогућено је да док бораве у природи напуне своје лаптопове, као и да користе бежични интернет, а све то употребом енергије произведене на природан начин – из соларног извора. „Еко-дрво“, као и коришћење штедљивих сијалица за осветљавање, „ЕкоПарк“ чине практичним демонстратором применљивости и добрих страна коришћења обновљивих извора енергије.

„Кроз подршку талентованим студентима из Ниша и њиховим добрим пројектним идејама Филип Морис је од 2004. помогао спровођење 70 студентских пројеката од којих је сваки на свој начин допринео унапређењу и модернизацији услова живота у нашем граду. Драго нам је да Ниш има талентоване и вредне младе људе који својим идејама чине Ниш још бољим местом за живот. Филип Морис већ осам година подржава програм ПЕЦД, којим помаже да управо овакви људи и након студија остану у свом граду“, рекла је Јелена Прерадовић-Стевановић, сарадница за односе са заједницом компаније Филип Морис.


Спајањем обновљивих извора енергије и нових технологија настао је „ЕкоПарк“ као резултат рада студентског тима „ЕкоНект“, који чине студенти Електронског факултета у Нишу. Пројекат је реализован у оквиру програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм) под покровитељством компаније Филип Морис у Србији. „ЕкоПарк“ је подржала ГО Медијана Ниш која је пружала пуну подршку реализацији идеје, дала архитектонско решење и обезбедила мобилијар за парк. Партнер на пројекту је и Спортски центар „Чаир“, који је уступио линк за интернет, простор за опрему, као и праћење камере „ЕкоПарка“ на видео надзору СпортскеБЕСПЛАТАН БЕЖИЧНИ ИНТЕРНЕТ У ЧАИРУ

Студентски пројекат „ЕкоПарк - спој природе и технологије“ омогућио једоступност бежичног интернетакако у Хали, тако и на територији парка Чаир, односно и ван просторасамог „ЕкоПарка“. Тако је свим посетиоциманајвеће градске зелене површине омогућено је бесплатно коришћење бежичног интернета „ЕкоНект хотспот“ и приступ порталу „ЕкоНект“ (www.ekonekt.rs),било да користе преносиве рачунаре или мобилне телефоне.

 


#   Ниш   образовање   Филип Морис   студенти   интернет   видео надзор   спортски центар   бежични интернет
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима