Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ванредне одбране од поплава код Алексинца

rssBookmark and Share

Алексинац 06.03.2010. Извор: Танјуг, блиц, B92

Јавно предузећа "Србијаводе" наводи да се мере ванредне одбране од поплава спроводе код Алексинца - на брани "Бован" и на реци Моравици саопштило је данас предузеће "Србијаводе".

Ванредне одбране од поплава код Алексинца

Мере редовне одбране од поплава спроводе се на Великом Тимоку код Трнавца, на ушћу Јасеничке реке, на десној обали Дунава код Смедерева, на Млави низводно од Малог Црнића до Братинца, на десној обали Саве код Шапца и на реци Језави код Смедерева, наведено је у саопштењу.

Из "Србијавода" наводе да су мере одбране од поплава укинуте на реци Јасеници код Смедеревске Паланке и Велике Плане.

У току су мере одбране од унутрашњих вода на подручјума са изграђеним системима за одводњавање на подручју Неготинске низије, Млаве и Мачве, као и да су укинуте мере одбране од унутрашњих вода на подручјума Уба, Смедерева и Смедеревске Паланке.

Водостај на Дунаву код Смедерева је у мањем порасту, а очекује се стагнација и опадање, водостај на ушћу Јасеничке реке у Дунав има тенденцију стагнације, док је на Црном и Белом Тимоку у Зајечару водостај у опадању.

На рекама Млава и Пек, али и на Сави код Шапца водостај је у стагнацији и благом опадања, као и отицаји из свих притока Велике Мораве.

Из "Србијавода" наводе да је у циљу обезбеђења услова за безбедну евакуацију евентуалних нових поплавних таласа у току евиденција стања одбрамбених линија и заштитних објеката на Великом Тимоку на локалитетима на којима су забележени проблеми услед високих водостаја, на локалитетима одбрамбеног насипа Црног Тимока, на којима су забележена оштећења услед изливања Белог Тимока, као и на Млави и Тамнави.

У току су припреме за превентивне санационе мере на брани "Бован" код Алексинца, а у Зајечару, у приобаљу реке Млаве код села Маљуревац и Братинац, као и на приобаљу реке Тамнаве и Убаче код Уба, ангажована је механизација и црпни агрегати за евакуацију вода са поплављених површина.

Мере за отклањање последица поплавних таласа представници "Србијаводе" организују и спроводе и на подручјима у надлежности локалних самоуправа, у сарадњи са штабовима за одбрану од поплава.


#   Алексинац   Бованско језеро   поплава   поплава 2010   одводњавање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима