Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уништена плодна поља, водостај река у опадању

rssBookmark and Share

Алексинац 11.03.2010. Политика, Танјуг

У долинама Јужне Мораве и Топлице тек се процењују последице катастрофалних поплава на стамбеним објектима и имањима

Уништена плодна поља, водостај река у опадању

У претходних месец дана југ Србије је, уз Зајечар и Тимочку крајину, највише страдао у поплавама после наглог топљења снега. Изливене реке, надошли потоци и планинске бујице направили су праву пустош и у општинама Алексинац, Житорађа, Дољевац, Мерошина…. Недељама су се становници ових општинских центара и мештани села у долинама Јужне Мораве, Топлице и Моравице (Сокобањске) борили са воденом стихијом не би ли спасли своје домове и покућство, али и оно од чега живе – пољопривредна имања. У последња два дана реке су се повукле у своја корита, али су стигле нове невоље и опасност – подземне воде.

У алексиначком крају под водом је више од 2.000 плодних ораница, рекли су за „Политику” председник општине Алексинац Иван Димић и начелник Штаба за одбрану од елементарних непогода Мирослав Лазић. Штета у самом граду и тридесетак села у сливовима Моравице и Јужне Мораве, речено нам је, процењује се на више десетина милиона динара. То, међутим, није и коначна процена, јер се тек сада, после повлачења река у корита, обилази терен и страдало подручје. У долини Јужне Мораве код Алексинца, сасвим је извесно, највећа штета, поред оне на стамбеним и другим објектима, биће на пољима под пшеницом. У Глоговици су имања пољопривредника неприступачна и под водом, а у Прћиловици опустошено је велико ромско насеље у којем је до последњих поплава живело педесетак многочланих породица. Од подземних вода страдају имања и у атарима села Суботинац, Бован и Краљево.

Ништа није боље ни у општини Дољевац, где је под водом на стотине, можда и више од хиљаду хектара плодних поља. Према речима Јовице Пешића из дољевачке општине, подземне воде наносе већу штету и од самих поплава и недавних бујица. У селима Орљане, Шарлинац, Шаиновац, Пуковац и другим подземне воде угрозиле су породичне куће. Неколико стотина кућа је оштећено и треба их поправити, али је ново невреме у претходних неколико дана зауставило рад Комисије за процену штете, рекао је Пешић:

– Вода избија где јој се уопште не надамо, подруми су нам пуни, иако су бетонирани. За воду не постоје препреке, све нам је опустошено. Пластеници са раним поврћем су уништени, потопљене су залихе сточне хране, угрожено је водоснабдевање. Биће потребно хитно реаговање на санирању штета у пољопривреди, а одмах потом и много новца за поправку кућа и стамбених објеката, саобраћајница и мостова.

Посебна невоља је у приобаљу Топлице, која је такође сада највећим делом у свом кориту, а где су њиве остале под водом, јер су потопљени бунари из којих се становништво снабдева водом. Због тога се у великом броју села општине Житорађа вода за пиће становницима допрема у цистернама. Све очи упрте су у небо, јер се чека лепше и топлије време да би се започело са копањем одводних канала.

Тома Тодоровић, Политика

Водостај река у опадању

Водостај на рекама у Србији је у опадању, док се ванредне мере одбране од поплава спроводе једино на брани "Бован" код Алексинца, и на реци Моравици код Алексинца, саопштило је данас ЈВП "Србијаводе".

Мере редовне одбране спроводе се на Великом Тимоку код Трнавца, на ушћу Јасеничке реке, на десној обали Дунава код Смедерева и Саве код Шапца, док су мере редовне одбране од поплава укинуте на реци Млави низводно од Малог Црнића до Братинца.

У току су и мере одбране од унутрашњих вода на подручјума са изграђеним системима за одводњавање на подручју Неготинске низије, Млаве, Уба и Мачве.

Ради безбедне евакуације у случају нових поплавних таласа, у току је провера стања одбрамбених линија и заштитних објеката на Великом Тимоку, Црном Тимоку, Млави и Тамнави

У Зајечару, у приобаљу реке Млаве код села Маљуревац, и Братинац и на приобаљу реке Тамнаве и Убаче код Уба, ангажована је механизација и црпни агрегати за евакуацију вода са поплављених површина.

Мере за отклањање последица поплавних таласа, одговорна лица јавног предузећа "Србијаводе", организују и спроводе и на подручјима у надлежности локалних самоуправа, у сарадњи са штабовима за одбрану од поплава, наводи се у саопштењу.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Unishtena-plodna-polja.sr.html
http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vodostaj-reka-u-opadanju_177979.html
 


#   Алексинац   Житорађа   Мерошина   Дољевац   Иван Димић   поплава   председник општине   поплава 2010   подземне воде   вода за пиће   Тома Тодоровић   Мирослав Лазић   југ Србије   Орљане   одводњавање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима