Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uništena plodna polja, vodostaj reka u opadanju

rssBookmark and Share

Aleksinac 11.03.2010. Politika, Tanjug

U dolinama Južne Morave i Toplice tek se procenjuju posledice katastrofalnih poplava na stambenim objektima i imanjima

Uništena plodna polja, vodostaj reka u opadanju

U prethodnih mesec dana jug Srbije je, uz Zaječar i Timočku krajinu, najviše stradao u poplavama posle naglog topljenja snega. Izlivene reke, nadošli potoci i planinske bujice napravili su pravu pustoš i u opštinama Aleksinac, Žitorađa, Doljevac, Merošina…. Nedeljama su se stanovnici ovih opštinskih centara i meštani sela u dolinama Južne Morave, Toplice i Moravice (Sokobanjske) borili sa vodenom stihijom ne bi li spasli svoje domove i pokućstvo, ali i ono od čega žive – poljoprivredna imanja. U poslednja dva dana reke su se povukle u svoja korita, ali su stigle nove nevolje i opasnost – podzemne vode.

U aleksinačkom kraju pod vodom je više od 2.000 plodnih oranica, rekli su za „Politiku” predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić i načelnik Štaba za odbranu od elementarnih nepogoda Miroslav Lazić. Šteta u samom gradu i tridesetak sela u slivovima Moravice i Južne Morave, rečeno nam je, procenjuje se na više desetina miliona dinara. To, međutim, nije i konačna procena, jer se tek sada, posle povlačenja reka u korita, obilazi teren i stradalo područje. U dolini Južne Morave kod Aleksinca, sasvim je izvesno, najveća šteta, pored one na stambenim i drugim objektima, biće na poljima pod pšenicom. U Glogovici su imanja poljoprivrednika nepristupačna i pod vodom, a u Prćilovici opustošeno je veliko romsko naselje u kojem je do poslednjih poplava živelo pedesetak mnogočlanih porodica. Od podzemnih voda stradaju imanja i u atarima sela Subotinac, Bovan i Kraljevo.

Ništa nije bolje ni u opštini Doljevac, gde je pod vodom na stotine, možda i više od hiljadu hektara plodnih polja. Prema rečima Jovice Pešića iz doljevačke opštine, podzemne vode nanose veću štetu i od samih poplava i nedavnih bujica. U selima Orljane, Šarlinac, Šainovac, Pukovac i drugim podzemne vode ugrozile su porodične kuće. Nekoliko stotina kuća je oštećeno i treba ih popraviti, ali je novo nevreme u prethodnih nekoliko dana zaustavilo rad Komisije za procenu štete, rekao je Pešić:

– Voda izbija gde joj se uopšte ne nadamo, podrumi su nam puni, iako su betonirani. Za vodu ne postoje prepreke, sve nam je opustošeno. Plastenici sa ranim povrćem su uništeni, potopljene su zalihe stočne hrane, ugroženo je vodosnabdevanje. Biće potrebno hitno reagovanje na saniranju šteta u poljoprivredi, a odmah potom i mnogo novca za popravku kuća i stambenih objekata, saobraćajnica i mostova.

Posebna nevolja je u priobalju Toplice, koja je takođe sada najvećim delom u svom koritu, a gde su njive ostale pod vodom, jer su potopljeni bunari iz kojih se stanovništvo snabdeva vodom. Zbog toga se u velikom broju sela opštine Žitorađa voda za piće stanovnicima doprema u cisternama. Sve oči uprte su u nebo, jer se čeka lepše i toplije vreme da bi se započelo sa kopanjem odvodnih kanala.

Toma Todorović, Politika

Vodostaj reka u opadanju

Vodostaj na rekama u Srbiji je u opadanju, dok se vanredne mere odbrane od poplava sprovode jedino na brani "Bovan" kod Aleksinca, i na reci Moravici kod Aleksinca, saopštilo je danas JVP "Srbijavode".

Mere redovne odbrane sprovode se na Velikom Timoku kod Trnavca, na ušću Jaseničke reke, na desnoj obali Dunava kod Smedereva i Save kod Šapca, dok su mere redovne odbrane od poplava ukinute na reci Mlavi nizvodno od Malog Crnića do Bratinca.

U toku su i mere odbrane od unutrašnjih voda na područjuma sa izgrađenim sistemima za odvodnjavanje na području Negotinske nizije, Mlave, Uba i Mačve.

Radi bezbedne evakuacije u slučaju novih poplavnih talasa, u toku je provera stanja odbrambenih linija i zaštitnih objekata na Velikom Timoku, Crnom Timoku, Mlavi i Tamnavi

U Zaječaru, u priobalju reke Mlave kod sela Maljurevac, i Bratinac i na priobalju reke Tamnave i Ubače kod Uba, angažovana je mehanizacija i crpni agregati za evakuaciju voda sa poplavljenih površina.

Mere za otklanjanje posledica poplavnih talasa, odgovorna lica javnog preduzeća "Srbijavode", organizuju i sprovode i na područjima u nadležnosti lokalnih samouprava, u saradnji sa štabovima za odbranu od poplava, navodi se u saopštenju.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Unishtena-plodna-polja.sr.html
http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vodostaj-reka-u-opadanju_177979.html
 


#   Aleksinac   Žitorađa   Merošina   Doljevac   Ivan Dimić   poplava   predsednik opštine   poplava 2010   podzemne vode   voda za piće   Toma Todorović   Miroslav Lazić   jug Srbije   Orljane   odvodnjavanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima