Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vatrogasna društva u romskim naseljima na jugu

rssBookmark and Share

Leskovac 25.10.2016.

U romskim naseljima u devet opština na jugu Srbije uskoro će biti postavljeni protivpožarni aparati, a više desetina njihovih stanovnika biće edukovano za postupanje u slučaju požara, najavio je danas u Nišu direktor "Yurom centra" Osman Balić.

Vatrogasna društva u romskim naseljima na jugu

On je na konferenciji za novinare rekao da će aparate za gašenje požara dobiti romska naselja u Brusu, Aleksincu, Gadžinom hanu, Doljevcu, Merošini, Svrljigu, Babušnici, Beloj Palanci i Knjaževcu.

"U tim naseljima ćemo takođe formirati dobrovoljna vatrogasna društva i deliti letke za prevenciju požara", rekao je Balić.

 Prema njegovim rečima "Yurom centar" radiće na povećanju bezbednosti u romskim naseljima u okviru projekta "Čuvaj se 2" ili "Arak tut 2".

On je naveo i da su u prethodnom projektu pod istim nazivom, koji je završen u junu ove godine postavljena 43 protivpožarna aparata u 22 romska naselja u deset opština na jugu Srbije.

Prema njegovim rečima protivpožarnim aparatima opremljena su romska naselja u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.

"U tim romskim naseljima smo obučili 100 mladih za gašenje požara i formirali devet dobrovoljnih vatrogasnih društava a podelili smo oko 6.000 letaka o prevenciji požara", istakao je Balić.

On je kazao da je projekat "Arak tut" pokrenut kako bi se povećala bezbednost u romskim naseljima, i da već daje rezultate.

"U proteklih deset meseci, zahvaljujući dobijenim protivpožarnim aparatima u dva navrata sprečeno je širenje požara u romskim naseljima u Leskovcu", izjavio je Balić.

On je podsetio da je pre par godina u nekoliko požara u romskim naseljima u Srbiji stradalo čak 12 dece.

Projekat "Arak tut", istakao je Balić, finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa Evropski progres.

Komentara: 0


#   Leskovac   Vranje   Prokuplje   Aleksinac   Bujanovac   Kuršumlija   Romi   Žitorađa   Bojnik   Lebane   Vladičin Han   Surdulica   Merošina   Bela Palanka   Brus   Svrljig   Babušnica   Doljevac   Gadžin Han   vatrogasci   Knjaževac   gašenje požara   Evropski Progres   Osman Balić  
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima