Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ватрогасна друштва у ромским насељима на југу

rssBookmark and Share

Ниш 25.10.2016.

У ромским насељима у девет општина на југу Србије ускоро ће бити постављени противпожарни апарати, а више десетина њихових становника биће едуковано за поступање у случају пожара, најавио је данас у Нишу директор "Yurom центра" Осман Балић.

Ватрогасна друштва у ромским насељима на југу

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће апарате за гашење пожара добити ромска насеља у Брусу, Алексинцу, Гаџином хану, Дољевцу, Мерошини, Сврљигу, Бабушници, Белој Паланци и Књажевцу.

"У тим насељима ћемо такође формирати добровољна ватрогасна друштва и делити летке за превенцију пожара", рекао је Балић.

 Према његовим речима "Yurom центар" радиће на повећању безбедности у ромским насељима у оквиру пројекта "Чувај се 2" или "Арак тут 2".

Он је навео и да су у претходном пројекту под истим називом, који је завршен у јуну ове године постављена 43 противпожарна апарата у 22 ромска насеља у десет општина на југу Србије.

Према његовим речима противпожарним апаратима опремљена су ромска насеља у Житорађи, Прокупљу, Куршумлији, Лесковцу, Бојнику, Лебану, Владичином Хану, Сурдулици, Врању и Бујановцу.

"У тим ромским насељима смо обучили 100 младих за гашење пожара и формирали девет добровољних ватрогасних друштава а поделили смо око 6.000 летака о превенцији пожара", истакао је Балић.

Он је казао да је пројекат "Арак тут" покренут како би се повећала безбедност у ромским насељима, и да већ даје резултате.

"У протеклих десет месеци, захваљујући добијеним противпожарним апаратима у два наврата спречено је ширење пожара у ромским насељима у Лесковцу", изјавио је Балић.

Он је подсетио да је пре пар година у неколико пожара у ромским насељима у Србији страдало чак 12 деце.

Пројекат "Арак тут", истакао је Балић, финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Србије преко програма Европски прогрес.

Коментара: 0


#   Ниш   Лесковац   Врање   Прокупље   Алексинац   Бујановац   Куршумлија   Роми   Житорађа   Бојник   Лебане   Владичин Хан   Сурдулица   Мерошина   Бела Паланка   Брус   Сврљиг   Бабушница   Дољевац   Гаџин Хан   ватрогасци   Књажевац   гашење пожара   Европски Прогрес   Осман Балић  
@


 


[ Додај коментар ]