Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ватрогасна друштва у ромским насељима на југу

rssBookmark and Share

Лесковац 25.10.2016.

У ромским насељима у девет општина на југу Србије ускоро ће бити постављени противпожарни апарати, а више десетина њихових становника биће едуковано за поступање у случају пожара, најавио је данас у Нишу директор "Yurom центра" Осман Балић.

Ватрогасна друштва у ромским насељима на југу

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће апарате за гашење пожара добити ромска насеља у Брусу, Алексинцу, Гаџином хану, Дољевцу, Мерошини, Сврљигу, Бабушници, Белој Паланци и Књажевцу.

"У тим насељима ћемо такође формирати добровољна ватрогасна друштва и делити летке за превенцију пожара", рекао је Балић.

 Према његовим речима "Yurom центар" радиће на повећању безбедности у ромским насељима у оквиру пројекта "Чувај се 2" или "Арак тут 2".

Он је навео и да су у претходном пројекту под истим називом, који је завршен у јуну ове године постављена 43 противпожарна апарата у 22 ромска насеља у десет општина на југу Србије.

Према његовим речима противпожарним апаратима опремљена су ромска насеља у Житорађи, Прокупљу, Куршумлији, Лесковцу, Бојнику, Лебану, Владичином Хану, Сурдулици, Врању и Бујановцу.

"У тим ромским насељима смо обучили 100 младих за гашење пожара и формирали девет добровољних ватрогасних друштава а поделили смо око 6.000 летака о превенцији пожара", истакао је Балић.

Он је казао да је пројекат "Арак тут" покренут како би се повећала безбедност у ромским насељима, и да већ даје резултате.

"У протеклих десет месеци, захваљујући добијеним противпожарним апаратима у два наврата спречено је ширење пожара у ромским насељима у Лесковцу", изјавио је Балић.

Он је подсетио да је пре пар година у неколико пожара у ромским насељима у Србији страдало чак 12 деце.

Пројекат "Арак тут", истакао је Балић, финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Србије преко програма Европски прогрес.

Коментара: 0


#   Лесковац   Врање   Прокупље   Алексинац   Бујановац   Куршумлија   Роми   Житорађа   Бојник   Лебане   Владичин Хан   Сурдулица   Мерошина   Бела Паланка   Брус   Сврљиг   Бабушница   Дољевац   Гаџин Хан   ватрогасци   Књажевац   гашење пожара   Европски Прогрес   Осман Балић  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима