Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње 29. џез фестивал "Нишвил"

rssBookmark and Share

Ниш 10.08.2023. РТС, Јужна Србија Инфо

Најзначајнији џез фестивал у југоситочној Европи "Нишвил" почиње вечерас у Нишу.. Главни програн фестивала траје четири дана и биће одржано више од стотину наступа, извођења класичног, модерног и комецијалног џеза.

Фото: Нишвил
Фото: Нишвил

У први план се обично стављају најзвучнија имена, а ове године су то то су Трики и "Asian Dub Foundation", а директор фестивала, Иван Благојевић, препоручује пубилици и "EuroCubans", оркестар од 14 чланова међу којима су и тројица Кубанца двоструких добитника Гремија, извештава РТС.

„Затим Иду Нилсон, фанг принцезу, једину даму у топ 10 басиста света. Треба поменути свакако Роберта Фонсеку на отварању, који јесте велика звезда. Теодоси Спасов, Алма Мићић, Бреки Бој из Аустралије… На Главној бини ће наступити 24 бенда и још сто и нешто на споредним бинама“, додаје Благојевић.

Главни програм фестивала одржава се на отвореном простору Платоа нишке Тврђаве, на две бине – Earth & Sky stage, а многи квалитетни домаћи и страни извођачи наступају на бинама које су бесплатне за публику: River, Open, Air, Hip Hop, Midnight Jazzdance, Movie, Jazz For Kids, Welcome, Youth, Jazz Museum stage и Kristina stage.

Поред тога уведене су и неке промене, бина која је посвећена Шабану Бајрамовићу се сели на летњу позорницу.

„Неопходна нам је World Music бина и искористили смо прилику да спојимо два концепта, онај већ постојећи програм који смо радили поред споменика и такмичење балканских брас бендова у џезирању. Тако да је награда 'Бади Болден', по првом њуорлеанском џезеру, а управо вечерас стиже висока делегација из Њу Орлеанса, тако да ће са радошћу погледати ту бину и уручити награду. Изложба је већ отворена“, наглашава директор Нишвил фестивала.

Вечерас ће бити додељене две важне награде, награда за животно дело Драгомиру Миленковићу Јоги, бившем Нишлији, а друга Владети Кандићу Батаканди за специјални допринос и промоцију балканског џеза.

„Јако сам задовољан да по први пут неко ко је са ових простора, Драгомир Миленковић добија награду за животно дело, а поготово што смо се сетили Владете Кандића и мислим да смо направили пун погодак. Човек који је свирао са Ван Дамом, који је био највећи потенцијал на џез хармоници, је емотивно исказао то јуче, а треба поменути да ће Роберто Фонсека вечерас добити Нишвил Гран при 'Шабан Бајрамовић' за фузију џеза са латино музиком.“

Овогодишњи слоган фестивала је „Чекајући национални статус“, односно фестивали Нишвил, Егзит, Гуча и Бирфест траже од Владе помоћ, односно национали статус како би се лакше финансирали и организовали. На сугестију Владе, ова четири фестивала су, по угледу на Филмски центар Србије, урадила студију исплативости.

„Студија је показала да ми три милијарде динара доприносимо буџету Србије. И у тој студији пише да уколико би 10 одсто држава вратила од ова четири фестивала, она би додатно инкасирала још милијарду. Тако да је нама циљ, и то смо тражили за сва четири фестивала, национални статус и надајмо се да ће 30. Нишвил имати онај префикс – 'од националног значаја'“, каже на крају разговора Иван Благојевић, директор фестивала.


#   Ниш   Нишвил   Иван Благојевић   џез   Нишвил 23
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима