Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje 29. džez festival "Nišvil"

rssBookmark and Share

Niš 10.08.2023. RTS, Južna Srbija Info

Najznačajniji džez festival u jugositočnoj Evropi "Nišvil" počinje večeras u Nišu.. Glavni progran festivala traje četiri dana i biće održano više od stotinu nastupa, izvođenja klasičnog, modernog i komecijalnog džeza.

Foto: Nišvil
Foto: Nišvil

U prvi plan se obično stavljaju najzvučnija imena, a ove godine su to to su Triki i "Asian Dub Foundation", a direktor festivala, Ivan Blagojević, preporučuje pubilici i "EuroCubans", orkestar od 14 članova među kojima su i trojica Kubanca dvostrukih dobitnika Gremija, izveštava RTS.

„Zatim Idu Nilson, fang princezu, jedinu damu u top 10 basista sveta. Treba pomenuti svakako Roberta Fonseku na otvaranju, koji jeste velika zvezda. Teodosi Spasov, Alma Mićić, Breki Boj iz Australije… Na Glavnoj bini će nastupiti 24 benda i još sto i nešto na sporednim binama“, dodaje Blagojević.

Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine – Earth & Sky stage, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na binama koje su besplatne za publiku: River, Open, Air, Hip Hop, Midnight Jazzdance, Movie, Jazz For Kids, Welcome, Youth, Jazz Museum stage i Kristina stage.

Pored toga uvedene su i neke promene, bina koja je posvećena Šabanu Bajramoviću se seli na letnju pozornicu.

„Neophodna nam je World Music bina i iskoristili smo priliku da spojimo dva koncepta, onaj već postojeći program koji smo radili pored spomenika i takmičenje balkanskih bras bendova u džeziranju. Tako da je nagrada 'Badi Bolden', po prvom njuorleanskom džezeru, a upravo večeras stiže visoka delegacija iz Nju Orleansa, tako da će sa radošću pogledati tu binu i uručiti nagradu. Izložba je već otvorena“, naglašava direktor Nišvil festivala.

Večeras će biti dodeljene dve važne nagrade, nagrada za životno delo Dragomiru Milenkoviću Jogi, bivšem Nišliji, a druga Vladeti Kandiću Batakandi za specijalni doprinos i promociju balkanskog džeza.

„Jako sam zadovoljan da po prvi put neko ko je sa ovih prostora, Dragomir Milenković dobija nagradu za životno delo, a pogotovo što smo se setili Vladete Kandića i mislim da smo napravili pun pogodak. Čovek koji je svirao sa Van Damom, koji je bio najveći potencijal na džez harmonici, je emotivno iskazao to juče, a treba pomenuti da će Roberto Fonseka večeras dobiti Nišvil Gran pri 'Šaban Bajramović' za fuziju džeza sa latino muzikom.“

Ovogodišnji slogan festivala je „Čekajući nacionalni status“, odnosno festivali Nišvil, Egzit, Guča i Birfest traže od Vlade pomoć, odnosno nacionali status kako bi se lakše finansirali i organizovali. Na sugestiju Vlade, ova četiri festivala su, po ugledu na Filmski centar Srbije, uradila studiju isplativosti.

„Studija je pokazala da mi tri milijarde dinara doprinosimo budžetu Srbije. I u toj studiji piše da ukoliko bi 10 odsto država vratila od ova četiri festivala, ona bi dodatno inkasirala još milijardu. Tako da je nama cilj, i to smo tražili za sva četiri festivala, nacionalni status i nadajmo se da će 30. Nišvil imati onaj prefiks – 'od nacionalnog značaja'“, kaže na kraju razgovora Ivan Blagojević, direktor festivala.


#   Niš   Nišvil   Ivan Blagojević   džez   Nišvil 23
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima