Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Век од окончања Великог рата, централна свечаност у Паризу

Bookmark and Share

Париз 11.11.2018. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Централна свечаност којом свет обележава век од окончања Првог светског рата одржава се у Паризу. Свечаности присуствује више од 80 државника, како из земаља победница тако и оних које су поражене у Великом рату. Лекција не може бити "један народ против других" - та поука нас обавезује да мислимо о будућости, рекао је француски председник Емануел Макрон у обраћању званицама испред Тријумфалне капије.

Фото: Танјуг/AP/Francois: Mori Paool
Фото: Танјуг/AP/Francois: Mori Paool

Французи су се борили за своју отаџбину и слободу, доживели су пакао који нико не може да замисли, а њихова је патња саградила Француску, рекао је Макрон у обраћању.

Подсетио је да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао војнике, којој год војсци да су припадали.

Победници и побеђени су дуго били у истој жалости, рекао је Макрон.

Лекција не може бити "један народ против других" - та поука нас обавезује да мислимо о будућости и суштинским стварима.

Навео је да је у рату погинуло 10 милиона војника, милиони цивила, рањено шест милиона, било је три милона удовица, а милијарду пројектила је испаљено само на Француску.

Церемонија обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата почела је испред Тријумфалне капије читањем писама војника који су учествовали у рату.

Писма која су написана пре сто година читало је осам тинејџера.

"Драги моји родитељи, данас је било предивно. Добили смо вести о примирју јутрос у 9.30. Имао сам 10 минута да се припремим за велику параду на тргу у Монсу... Улице су биле препуне цивила који су скакали од среће бацајући цвеће... Трг и улице били су у најразличитијим бојама", наводи се у писму официра британске краљевске коњичке артиљерије.

"Драги мој Пјер, док ти ово пишем, ти тамо далеко у шумама Алзаса сазнајеш невероватне вести! Овде се чује на све стране. Болесна сам од среће, не могу да пишем... Не могу да ти опишем осећај невероватне радости на овај први дан примирја", навела је Францускиња Дениз Брије у писму веренику Пјеру Фору.

Обележавању присуствује више од 80 шефова држава и влада земаља учесница рата, али и високи представници УН и европских институција.

Србију на церемонији представља председник Александар Вучић.

У оквиру обележавања годишњице, биће одржано прво заседање Париског мировног форума.

Форум се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.


#   Александар Вучић   САД   први светски рат   годишњица   Велика Британија   Дан примирја   Париз   савезници (рат)
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима