Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вешто избегнути ванредни локални избори

rssBookmark and Share

Врање 01.02.2014. Данас

Политичким прагматизмом, пре свега градоначелника Зорана Антића, владајући „социјалистички брод“ успео је да избегне „хаварију“ ванредних локалних избора иако се у једном тренутку нашао пред опасном варијантом да се политички распадне.

Вешто избегнути ванредни локални избори

Увођењем у владајућу коалицију Демократске странке са 14 одборника и претходним „искрцавањем“ најпре одборника УРС, а потом и СНС, социјалисти су постигли нови политички капацитет од 39 од укупно 65 одборника, што је релаксирало функционисање градске скупштине.

За демократе ово је политички серијал који највише личи на „повратак отписаних“, након што су након последњих локалних избора 2012. године испали из владајуће коалиције у којој су били до тада.

Функционер СНС и доскорашњи посланик ове странке из Врања Драган Николић назвао је овај чин демократа „политичким самоубиством“ и коалицију крстио као „политичког Франкенштајна“.

- На изборима 16. марта народ ће показати у кога има највише поверења и ово је све кратког даха - оценио је пред новинарима Николић, који је сада са 14 одборника са УРС у опозицији. Одлука врха напредњака најпре о распуштању Градског одбора у Врању, а потом и партијски налог да сви функционери у градској власти из СНС поднесу оставку била је иницијација за изазивање политичке кризе и увођења привремених мера као увод у локалне изборе. Да је до тога дошло сасвим сигурно да би посланик Николић успео да рехабилитује свој пољуљани положај у странци након више инцидентних ситуација које се повезују са његовим именом. Овако он је можда и најзаслужнији што су се демократе поново нашле у локалној власти, чиме је Николић своју богату политичку каријеру сврстао у ликове попут филмског јунака Аватара.

Демократама оваква врста политичке рехабилитације представља свежи ваздух за политичко преживљавање на локалу, с обзиром на турбуленције и поделе у врху странке, а којих има и у редовима локалног ДС, с обзиром на став функционера ове странке Игора Андонова, који се супротставио већини за улазак у коалициону власт са социјалистима.

Највећи губитник је свакако УРС, који је из владајуће коалиције декретно избачен када су социјалисти прозрели њихову намеру да са напредњацима могу до фамозне бројке од 33 која омогућава владајућу већину. Овако они су остали и без функција у градској управи, а уследила је и смена њиховог првог човека др Уроша Трајковића са функције директора Здравственог центра у Врању, који је био и највећа политичка база потенцијалног бирачког тела ове странке.

Пред напредњацима је сада обиман посао да пронађу нове људе и врате пољуљани имиџ странке на југу Србије, па отуда не чуди чињеница да су у СНС потегли за најјачим адутима да странку у Врању преузму високи функционери Симпа, што би могло да буде и једино исправно решење како би се подигао бирачки капацитет СНС уочи ванредних парламентарних избора 16. марта.

То ће бити и нови изазов за социјалисте, који ће морати да покажу снагу да освоје више гласова од напредњака и тако се изборе за посланика у новом сазиву републичке скупштине, с обзиром да ће напредњаци сасвим сигурно на листи номиновати већ провереног кадра Драгана Стевановића из Сурдулице, а можда и неко ново лице из менаџмента Симпа, или неке друге компаније. Њихов најјачи адут и овога пута биће популарност председника странке Александра Вучића, јер на југу Србије бирачко тело се најчешће одређује према личности која носи изборну листу, а не према томе ко се из матичне средине налази на њој. Предизборни прагматизам социјалиста могао би да иде у обрнутом смеру, с обзиром на јаку кадровску инфраструктуру коју поседују у односу на друге странке уз коалициони капацитет који им појачавају ПУПС, ЈС, СДПС и ЛДП, бар у овом тренутку.


Трансфер листа политичких кадрова

Након изласка из коалиције СНС и УРС у Врању, нова владајућа коалиција око СПС, али и демократе, суочене су са великим вишком запослених у јавним предузећима и установама у Врању. Највећи број новопримљених је у ЈП Нови дом, Дирекцији за изградњу, Здравственом центру у Врању, Архиву, Народном универзитету и то су у највећем броју чланови напредњака и Уједињених региона. Овај проблем посебно је изражен у Новом дому, предузећу које се бави даљинским грејањем, као и у Здравственом центру у Врању, о чему ће одлучивати нова владајућа коалиција.


#   Врање   ДС   СПС   СНС   Урош Трајковић   УРС   Зоран Антић   избори   Драган Николић   Нови дом   ЈП Нови дом   Драгана Стевановић
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима