Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ветар уништио воће код Лесковца, за 20 минута нестао дугогодишњи рад (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Лесковац 08.08.2020. Данијела Коцић РТС, Јужна Србија Инфо

У протеклих десет дана невреме је два пута захватило село Велико Трњане код Лесковца. Град, а потом и јак ветар са обилном кишом, уништили су многе засаде воћа који се простиру на стотину хектара, извештава РТС.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

За двадесетак минута уништен је Слађанов петнаестогодишњи рад и труд. Јак ветар ишчупао је 400 стабала јабука пуне рода. Поломљени су стубови, жице, покидани системи за наводњавање. Велики губитак пред бербу која почиње за месец дана.

"Невреме не памтим овакво. Олујни ветар је био катастрофа. На овој парцели негде око 10 тона јабука ове године родило. Од тога зависимо, од тога живимо", каже Слађан Николић.

С неверицом обилазе засаде и Станковићи који јабуке гаје на једном хектару. На овој парцели штета је стопостотна. Савременом воћарском производњом баве се пола века. Имају и хладњачу.

"Наредна берба оваква као што би сада била после 10 година можемо да очекујемо. Значи девет година има да радимо бадава", каже Слободан Станковић, воћар из Великог Трњана.

Парцеле су ми осигуране од града, удара грома и пожара, али у то осугурање не улази и олуја.Тако да фактички ја сад остајем кратких рукава што се тиче ове штете", каже Иван Станковић, Слободанов син.

У Великом Трњану штету су претрпели и произвођачи шљива. Обрао их је ветар. Многа стабла су оборена. Бојан Стјчић је очекивао пет тона рода.

"Нешто што смо саграђивали и неговали седам година скоро оборено је за пола сата у потпуности", каже Бојан. 

Последице невремена видљиве су и у центру села које има 250 домова. На све стране поломљено дрвеће и црепови које је ветар носио.

Мештани Великог Трњана још нису санирали ову штету, а већ страхују од нових падавина и невоља. Очекују и помоћ надлежних.

ВИДЕО: РТС


#   Лесковац   воће   невреме   РТС   Велико Трњане   олуја
@rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима