Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врање: Свечани испраћај за ученике и кадете војних школа

rssBookmark and Share

Врање 14.08.2018. Јужна Србија Инфо

У просторијама Дома војске у Врању, приређена је церемонија свечаног испраћаја девет ученика и кадета, који су из грађанства примљени у систем војног школовања, за предстојећу школску годину.

Врање: Свечани испраћај за ученике и кадете војних школа

Центар Министарства одбране Врање, који покрива Пчињски управни округ, годинама се налази у врху по броју пријављених кандидата.

Након строге селекције, са територије Града примљена су шесторица кандидата, из општине Бујановац двоје, а један кандидат долази из Косовског поморавља. У име градског руководства, срећан почетак школске године пожелео је заменик градоначелника Ненад Антић.

„Није мала ствар бити официр и део војске Србије. Историја је показала да је српска војска један од стубова наше државе и народа“, рекао је он и додао:

„Желим да будете достојни српске заставе коју носите као и официрских чинова које ћете понети“.

Свечаност је другу годину заредом уприличена у организацији Регионалног центра Министарства одбране Ниш, у циљу промоције војног позива и добровољног служења војног рока са оружјем.

„Војничка униформа дубоко је уткана у традицију и свест нашег народа. Преласком на професионални концепт попуне, традиционална мушка институција војска Србије, широм је отворила капије касарни, нудећи могућност школовања и запослења оба пола“, рекао је начелник планирања припреме за одбрану Регионалног центра Министарства одбране Ниш, потпуковник Бранислав Стојановић.

У Средњу стручну војну школу уписан је Алекса Стојковић, а у 46. класу Војне гимназије уписани су Лука Бачевић, Лазар Величковић и Срђан Јовановић. У 143. класу Војне академије Универзитета одбране примљени су Анастасија Стоилковић, Зоран Николић и Александар Николић, док су Лазар Стошић и Душан Николић уписани у 11. Класу Медицинског факултета Војномедицинске академије Унивезитета одбране. Као новина, ове године свим примљеним кандидатима обезбеђене су бесплатне карте за одлазак из Врања, односно Бујановца до Београда и назад. Свечаности су присуствовали и председник Скупштине Врања др Дејан Тричковић, заменик председника општине Бујновац др Стојанча Арсић, помоћник команданта за подршку команде 4. Бригаде Копнене војске потпуковник Горан Станковић и генерални директор фирме „Кавим Јединство“ Горан Стојановић.


#   Врање   Бујановац   Дејан Тричковић   Министарство одбране   Зоран Николић   Горан Стојановић   кадети   историја   Ненад Антић   Александар Николић   Војска Србије   Срђан Јовановић   Лазар Величковић   Војна гимназија   Душан Николић
@mo_i_vs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима