Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Могућа изолација за Београд и Ниш од петка до понедељка

rssBookmark and Share

Ниш 07.04.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић је за РТС рекао да не мисли да смо далеко или близу доношења одлуке о забрани кретања у трајању од 24 сата и да се то процењује на дневном нивоу. Најавио је да ће убудуће највероватније викендом полицијски час бити од петка до понедељка, пре свега за Београд и Ниш.

Фото: РТС
Фото: РТС

Председник каже да се нада да ће за месец дана, можда и раније, бити укинуто ванредно стање. Каже да није време за опуштање али да види светло на крају тунела.

"Да бисмо спречили више мртвих и сачували животе људи, зато доносимо све мере. Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али ће живот имати приоритет. Сваког човека", рекао је Вучић.

Истакао је да су увек постојали проблеми, од најгоре економске кризе, поплава до овога данас, али да људи бирају оне који се не плаше да доносе одлуке које се њима не свиђају.

"Више волим да нас нападају али да то могу да раде јер смо им чували живте", рекао је председник.

Истакао је да је Србија била у тежој ситуацији него 95 или 96 одсто земаља јер је имала велики улазак људи пропорционално броју становника – 400.000 особа. Додаје да је сада то добрим делом стављено под контролу.

Каже да одређена жаришта нису избегнута али да је свуда вирус донет споља.

"Никога ту не можете да кривите. Ти људи су дошли на боље место, али неки су знаи да су доносили заразу са собом", рекао је Вучић.

Поручује да је Београд несумњиво највеће жариште и да постоје неке повољне вести јер последњи тестови показују боље процене за Ваљево, што још ништа не значи. Додаје да је и Ћуприја нешто мирнија, Ниш за нијансу мирнији, али је Београд и даље највећи проблем.

Проблем попуњености болница 

На питање да ли ће Београд бити изолован, рекао је да не искључује ту могућност и да се и о томе говори сваког дана. У сваком случају ћемо одлуку донети брзо и ефикасно", рекао је Вучић.

Додао је да то не мора да буде најављено 48 сати раније и да не мисли да је то неки проблем. Напомиње да су прављене анализе али да одлука још није донета.

Поручује да је данас највећи проблем попуњеност болница и да у Београду више нема места. 

Како додаје, Инфективна клиника је под највећим ударом, заједно са пулмологијом која служи као подршка. Ту је и болница Дргаиша Мишовић, а председник је оценио да се људи херојски боре против короне.

Каже да има слободних респиратора, али да је болница готово пуна, и то зато што људи нису хтели да се јаве с благим симптомима.

Истиче да се пуни и Земунска болница, као и Градска болница на Звездари. ВМЦ Карабурма има још 30-40 места а чисти се ортопедска болница на Бањици.

Напомиње да ће на крају све болнице сем ВМА постати Ковид болнице, али да ван Београда нема тих проблема. У Београд, како каже сваки дан по 130 људи долази у болнице а опоравак траје две до три недеље.

Због тога је, каже, рекао да је сајам најлакша и најлепша болница, јер кад се уђе у Мишовић, не излази се брзо.

Додаје и да је на ВМЦ Карабурма било лица која су желела само да се све затоври али и да је замерио директору Института Дедиње Миловану Бојићу, јер је требало да имају више опреза и пажње, међутим истиче да су то њихове интерне ствари.

Да је више људи на сајму, мање би их било у болницама 
Каже да ипак није могуће потпуно сачувати здравствене раднике. 

"Овде је реч о тешкој заразној болести и не трудим се да пронађем одговоре ни оправдање. Дошао сам да молим људе како да се понашају", рекао је председник.

Каже и да се сваког дана респиратори расподељују по Србији да људи не би чекали. Опет је рекао да га највише брине заузетост болница из којих тешко излазе људи, јер "ко се дочепа респиратора, тешко излази".

Да имамо више људи на сајму, имали бисмо мање у болницама. То је резултат кампање коју су сви водили, малим делом чак и у овој кући која се одговорно понашала", рекао је председник.

Наводи да и данас има оних који преко везе покушавају да се са сајма пребаце у болнице. 

"Толики број људи ради и бори се, не можете ви неодговорног грађанина који себи и породици не жели добро да спречите да нешто уради", рекао је Вучић и нагласио да се много труда улаже.

Сваког дана све више тестирања

Председник је нагласио да готово да су му сузе кренуле када је чуо да је заражено 58 војника, а да су довјица у тешком стању. Додаје да је он наредио да дочекују људе из иностранства на Хоргошу и Батровцима и да их спроводе у карантин.

"Можете да мислите како се осећам", рекао је Вучић и истакао да, када је рекао да зна шта нам улази у земљу, да је вођена кампања да је он против људи из иностранства.

"А све смо их примили и шаљемо авионе", рекао је.

Додаје да се и данас пита да ли је направио грешку, али каже да је поштвао Устав и да не може себи да опрости што није пронашао бољи начин за то.

"А да ме кривите за нерад и што је неко унео алкохол на сајам, то не могу да прихватим", рекао је.

Наводи да се сваког дана врши све више тестирања и да постоје капацитети за две до три хиљаде тестова дневно. Објашњава и да би у данима који долазе требало очекивати ефекте оних дана када су сви излазили, али да је сигуран да због донетих мера данас мање људи страдају.

"Али је суштина да гледамо број заражених по жариштина, да ли смо успели да људе некако умиримо, изолујемо", рекао је Вучић. 

Субота нас је скупо коштала

Напомиње и да је крив што полицијски час није уведен од петка до понедељка ујутру и наводи да ће да та мера највероватније бити уведена јер нас је субота преподне скупо коштала.

"Видели сте да су људи роштиљали на Фрушкој гори. Пола шуме су запалили", рекао је Вучић.

Истиче да је у овом тренутку купљено 2.200 респиратора и да не говори о онима који су већ распоређени. Али, додаје да то, кад се плати, иде преко Народне банке и онда преко коресподентске банке која нас задржи 24 сата и пружи податке својој служби и држави. Онда, објашњава они понуде већу цену и машине заврше код њих.

"А нема не поништавају увогор, само кажу нема проблема, само ћемо да каснимо 20 дана", рекао је председник.

Наглашава да се он бори за животе људи, за сваки респиратор.

На питање о критикама Карла Билта због дочека кинеског авиона, рекао је да из ЕУ није стигао ниједан респиратор. Захвалио је Унији на помоћи, новцу, пренамени ИПА фондова...

"Платили су нам летове који су скупи, бескрајно им хвала на томе", рекао је Вучић.

Али напомиње да Карл Билт није рекао да ниједан респиратор није стигао из ЕУ.

Дан после Ковида-19 неће бити исти као дан пре

Каже да је Црна Гора одбила пет респиратора из Србије и да су рекли да их то не занима. 

"Шта ја да радим с људим. Нећете? Хвала вам што нећете, нема ту филозофије", рекао је.

Додао је: "Да будемо јасни. Србија је на путу ка ЕУ, то се не мења. Суштина је да ћу да говорим истину или ћу да лажем. Највише нам је помогла Кина и то људи треба да знају. Поклонили су нам 100 клиничких респиратора у трену када нам је било најпотребније".

Захвалио је и норвешком амбасадору и истако да се они труде да нам допреме респираторе из Хонгконга и Турске.

"И то све тако иде. Људи треба да знају истину", навео је.

Рекао је и да му је председник Француске Емануел Макрон током разговора рекао једну тачну ствар, да дан после Ковида-19 неће личити на дан пре.

Вучић је рекао да ће сви бити у проблемима али да ће неки бити у већим проблемима него Србија.

"Наше је било да се сналазимо, боримо, да са свима одржимо односе и да спашавамо наш народ", навео је. 

Лекари се нису уплашили за себе 
Председник је истакао да лекари раде страшан посао, да се боре и да се нису уплашили за себе.

Због тога не разуме оне који би да кажу нешто лоше доктору Горану Стевановићу а он по 18 сати проводи на Инфективној клиници.

"Замислите себе само сат времена сваки дан, а не 18 сати. И сестре које обилазе сваког, техничаре, лаборанте којима сваки дан говоре да мало људи теситрају", рекао је.

Вучић је рекао да у почетку звао скоро све болеснике и да их је бодрио али да их сада има превише. Објашњава да је бодрио и првог зараженог у Србији који му није веровао да га зове председник.

Када је реч о опремљености болница, рекао је да Клинички центри у Нишу и Новом Саду као и болница Драгиша Мишовић изгледају као "спејс шатл у односу на све друго што гледате у свету".

Указао је и на оно што се обнавља на Инфективној клиници као и на обнову ВМЦ-а који је окречен, и у којем су у кратком року спроведене инсталације.

Поручио је људима да не би требало да потцењују своју земљу која је напредовала и која има модерне здравствене установе, а пропорционално броју становника има и више респиратора него неке најразвијеније земље света.

Зашто је тражио укидање уредбе

Рекао је и да је било много лажи, од тога да су волонтери СНС-а узели једној баки 1.000 динара, да нема горива, да ће да буде уведен полицијски час од 24 сата пре седам дана, до тога да у ЦВ нема заштитне опреме.

"То је била лаж. Није питање панике. Ви нисте рекли истину, ви сте лагали у тешком тренутку", рекао је Вучић.

Додаје да је новинарка задржана седам сати и да он неће да говори о њеним политичким активностима, али да мисли да је најбољи одговор да се не задржава неко и да је замолио да се укине уредба о извештавању.

"Рекао сам јој да је то врло глупо, они који не желе добро нашој земљи ће само то фа чекају", указао је. 

Каже да о Ани Брнабић и њеном раду мисли све најбоље, да је она пожртвована, вредна и прави борац, али да се не чује са њом око сваке ситнице. 

На питање о пољоприведи, Вучић је рекао да је претходна три дана обилазио поља и нагласио је да имамо доброг и агилног министра, а и људи сами излазе на њиве. Подсећа и да су дата флексибилна правила и да је на селима апсолутна забрана кретања не вежи за људе до 70 година.

"И ја сам чуо да има проблема и кравама и са ратрима, али решава се све у ходу", навео је.

Напомиње да је време тешко и да је цео свет у најтежој кризи. 

"Могу да кажем да ћемо ми покушати да нам за нијансу буде лакше него неким другима и Европи, али да ће бити лако, свкако неће", навео је.

О економији

Када је реч о економским мерама, председник је рекао да се све мере примењују одмах осим оне где се исплаћује минималац да не би било много превара.

Од 10. априла крећемо у исплату пензија са додатком од 4.000 дианра", рекао је Вучић.

Навео је и да се настоји да се избегне отпуштање људи. Каже да је у САД ниво незапослености већ 6,6 одсто а да ће врло брзо доћи до 10 одсто.

Додаје и да наша стопа незапослености после Ковида-19 неће бити виша него што је просечна стопа у ЕУ.

"Хоћу да вам кажем да ће бити тешко за нас, али за нијсану лакше него у неким другим земљама", рекао је и даодао да разуме да је свакоме тешко али да је тешко и држави која нема приходе.

Наводи и да је немогуће пронаћи боље мере.

"Направили смо добар програм. Желим да пробамо да сачувамо што већи број радника", навео је Вучић.

Рекао је да ће бити отпуштања у приватном сектору и да се јави за сада добро држи. 

Вучић каже да се нада да ћемо омћи да укинемо ванредно стање у року од месец дана, можда и раније.

Рекао је да ће ММФ ове године рећи да ће нам раст бити минус 2,5 а да ће за следећу годину предвидети плус седам или осам. 

"Значи да ћемо ове године морати да се боримо јаче него икада и да радимо више некго икада", рекао је Вучић. 

"Видим светло на крају тунела" 
Председник каже да није време за опуштање и попуштање, али да види светло на крају тунела.

"То светло ће сваки дан бити све ближе. Први пут такву изјаву дајем. Нећемо да журимо јер хоћемо да сачувамо животе", објаснио је.

Истиче да ће бити много тешко за наше лекаре.

"Не знам где ћемо да измислимо нове болнице и разводимо гасове за респираторе али ћемо то да урадимо, и увек смо корак испред", навео је.

Како је рекао, буде ли проблема са довожењем респиратора, он ће да седне у авион, да оде да вади респираторе из магацина.

"Па да видим ко ће да ме спречи", рекао је и додао да жели да види оне респираторе које смо платили, а ником ништа нисмо украли.

Поручио је да за Србију предаја никад није била опција.

"Желим народу добро здравље. Победили смо и теже противнике", рекао је председник.
Захвалио је свима који се данас боре за победу Србије.


#   Ниш   Александар Вучић   ванредно стање   РТС   ММФ   изолација   Коронавирус   полицијски час
@avucic @rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима