Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић на почетку изградње Моравског коридора: Поносан сам, свуда ћемо моћи да идемо ауто-путем!

rssBookmark and Share

Ражањ 15.12.2019. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Девет дана по потписивању уговора о изградњи Моравског коридора са компанијом "Бехтел–Енка", званично је почела изградња те саобраћајнице. Будући ауто-пут биће дуг 112 километара. Поносан сам, свуда ћемо моћи да идемо ауто-путем", рекао је председник Александар Вучић.

Фото: Председништво Србије
Фото: Председништво Србије

Церемонијом у месту Јасика, у близини Крушевца, почели радови на изградњи ауто-пута Појате–Прељина, који ће повезати коридоре 10 и 11, односно пола милиона људи који живе у централној Србији.

Радове на изградњи Моравског коридора изводиће компанија "Бехтел–Енка" на основу уговора вредног скоро 800 милиона евра.

Председник Александар Вучић, отварајући радове, рекао је да је поносан на све што је до сада урађено.

"Свуда ћемо моћи да идемо ауто-путем", рекао је Вучић. 

Истакао је да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Крушевца, за три године Чачак–Краљево, а за четири године комплетан ауто-пут.

Вучић је додао да му је драго што су на обележавање почетка радова дошли и челници америчке компаније "Бехтел" и турске "Енке" из САД и Турске.

Изразио је уверење да ће и британски премијер доћи у Србију и истакао да је време и да Трамп дође да посети Србију.

"Прво долази Џонсон, па и Трамп, па се сетите да сте ми се смејали што сам вам ово говорио", нашалио се Вучић.

Истакао је да обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима Шан Маклауд и Ентонију Годфрију, добили најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе, те да је све максимално транспарентно и добро урађено.

Вучић је рекао да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Крушевца, за три године Чачак–Краљево, а за четири године – комплетан ауто-пут.

Напоменуо је да је у последњих седам година службено долазио у Краљево, Чачак, Врњачку Бању, Трстеник, Крушавац, Варварин и Ћићевац укупно 64 пута, што је, каже, више него сви званичници Србије од 1945. године.

Захвалио је грађанима што су веровали у своју земљу и показали да, када радимо вредно и заједно, можемо да мењамо себе и променимо нашу данашњицу и будућност, као и да нема ништа величанственије од тога.

Вучић је додао да, ипак, још није задовољан, али да би волео да грађани буду поносни на себе и своју земљу.

Годфри: Надам се да ћу бити ту на отварању

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да Моравски коридор није само ауто-пут, већ је од великог значаја и то што ће бити изграђен и систем за одбрану од поплава.

Према његовим речима, деоница Појате – Прељина је велики технички изазов и из тог разлога је требало изабрати највећу компанију, светског реномеа, што је, каже, и урађено.

"Поносан сам што је изабран Бехтел-Енка и захвалан што су донели ту одлуку, јер ово није само ауто-пут, већ, како је и председник Александар Вучић казао, то омогућава и одбрану од поплава", казао је Годфри.

Истичући да му је велика част што је сведок у, како каже, овом великом дану, Годфри је казао да се нада да ће бити ту и када буде отворен Моравски коридор.

Моравски коридор ће, истиче, спојити коридоре 10 и 11, односно западну и источну Србију и решити трајно и питање поплава пошто ће бити регулисане реке, тако да више неће бити у страху грађани Сирче, Адрана и других места.
Више неће морати да се плаше за своју куће и фабрике и своју децу, поручио је Вучић. 

Најмодернија технологија и најшири ауто-пут  

Председник је нагласио да Моравски коридор доноси најмодернију технологију и биће најшири ауто-пут од 30 метара.

Објаснио је да дигитални ауто-пут значи да ће грађани имати на ауто-путу дигиталне знакове и обевештења где су евентуално гужве, удеси, где је клизаво и све друге информације, што ће доста подићи безбедност саобраћаја.

"Такве путеве гради Србија данас", нагласио је.

Истиче да се тако и млади могу задржати у Србији, као и вратити они који су већ отишли, само новим ауто-путевима и фабрикама, и да је најважније да се врати у Србију живот који смо почели да губимо од деведесетих година.

Он је навео да је само Јасика у том периоду изгубила 500 људи.

Каже да инвеститори неће да дођу у Србију тамо где нема ауто-пута и да су, на пример, две велике фабрике дошле у Краљево тек када им је обећано да ће се градити ауто-пут.

Вучић је нагласио да је у Крушевцу компанија "Кромберг Шуберт" запослила 1.500 људи и да су пре тога људи говорили да су то све фантазије.

"Биће још много таквих фабрика и конкуренција ће подићи плате радницима", додао је председник.

Први 5Г ауто-пут

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а радови би требало да буду завршени за четири године.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи – Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и ауто-пут "Милош Велики" (Коридор 11).

Директор пројекта Моравског коридора Енди Милунзи рекао је да је Моравски коридор више него пут, јер је први 5Г ауто-пут.

"Моравски коридор ће имати важан и масиван систем за одбрану од поплава, ово је први пут да је изграђен овакав систем на Балкану", истакао је Милунзи.

Најсавременији ауто-пут биће изграђен "на три Мораве", а у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара, постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примењене нове технологије.

Изградња телекомуникационог коридора дуж ауто-пута подразумева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на ауто-путу, тзв. интелигентне транспортне системе и друго.

Први дигитални ауто-пут у Србији биће до сада најшири ауто-пут у земљи, односно од постојећих ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Моравски коридор чиниће три деонице: Појате–Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац–Адрани у дужине 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Градња ауто-пута Прељина–Појате, како је раније најављено, биће завршена за мање од четири године.


#   Путеви Србије   Ражањ   Александар Вучић   ауто-пут   коридор 10   Ћићевац   Моравски коридор   Појате   Јасика село
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима