Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За данас најављен штрајк у здравству

rssBookmark and Share

Алексинац 05.11.2014. Јужна Србија Инфо

Четири репрезентативна синдиката у здравству најавила су да ће око 100.000 њихових чланова ступити у штрајк сутра и понављати га сваке среде, док влада не испуни њихове захтеве, међу којима је најважнији да се изузму из линералног смањења плата у јавном сектору.

За данас најављен штрајк у здравству

Штрајк ће обухватити и све здравствене установе у Нишавском округу.

Запослени ће се придржавати Уредбе о минимуму рада, што значи пуно радно време и пре после подне у дану протеста, али ће збрињавати само хитне случајеве, акутна стања и повреде.

У саопштењу четири репрезентатативна синдиката наглашавају да запослени у здравству плате примају из доприноса за обавезно социјално осигурање, а не из буџета.

"Просечна плата у ЕПС-у је 75.000 динара што је више од плате лекара специјалисте. Просечна плата у здравству је 44. 000 динара. ЕПС истовремено има кредите и дужан је милијарду евра. 'Ајде да се и ми задужимо па да имамо њихове плате. Дакле, ми немамо ништа против владиних мера штедње , али да буде једнако за све, а не једнима да се умањују, а другима да се увећавају. Административни радници, возачи и спремачице запослени у здравству имају толико мале плате да треба да буду мађионичари да би преживели." изјавио је за нашу агенцију Братислав Велков из алексиначког дома здравља.

"Званични подаци кажу да се у сивој зони пословања налази три милијарде евра. Препоручујемо влади да сиву економију уведе у легалне токове и наплати порезе и доприносе." додаје наш саговорник.

Поводом најављеног штрајка огласио се и министар Лончар:

"Пацијенти не смеју бити жртве штрајка у здравству, изјавио је министар здравља др Златибор Лончар за данашњу „Политику“ и додао да здравствени радници не могу бити изузети од других професија када се ради о смањењу плата."

„Не разумем што би њихов циљ био већи од мог да имамо бољи здравствени систем и да запослени имају боље услове. Радимо на томе да се направи систем и разлика између оних који раде и не раде и да они који су посвећени који остварују прековремени рад, могу заиста и да зараде више новца“, истакао је министар Лончар.

Он се сложио да здравствени радници заиста мале плате у односу на посао који обављају, али је указао да то није од јуче.

„Немају они малу плату од јуче. Немају они ниске зараде од када сам ја дошао на место министра. Замислите како се осећа пацијент када дође код лекара и они му кажу да штрајкују. А пре тога је месецима раније заказао пацијента. Шта би било да ти пацијенти почну да штрајкују против лекара што штрајкују због чега немају право на лечење?“, рекао је Лончар.


#   Алексинац   Дом здравља   Нишавски округ   здравство   штрајк   Златибор Лончар   Братислав Велков   здравствени радници   радно време
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима