Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Забрањен улазак у Бугарску - Србија у црвеној зони

rssBookmark and Share

Градина 15.09.2021. Јужна Србија Инфо

Према последњој одлуци Републике Бугарске која важи од 00:00 часова 15. септембра 2021. године, Србија се налази у црвеној зони и свим грађанима осим изутака је привремено забрањен улазак у ту суседну земљу, пише на сајту наше Амбасаде у Софији.

Илустрација
Илустрација

МЕРЕ КОЈЕ ВАЖЕ ЗА ЛИЦА КОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ ДРЖАВА У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ

ЛИЦИМА КОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ ДРЖАВА У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ НИЈЕ ДОЗВОЉЕН УЛАЗАК У БУГАРСКУ, осим у случајевима из тачке 1А) и 1Б). ДРЖАВА ИЗ КОЈЕ ЛИЦЕ ДОЛАЗИ је држава у којој се налази почетна тачка његовог путовања, независно од боравка повезаног са транзитом преко других држава током путовања.

1А) ОД ЗАБРАНЕ УЛАСКА ИЗУЗЕТИ СУ:

1) ПУТНИЦИ У ТРАНЗИТУ, у случају када се може гарантовати напуштање територије Бугарске без задржавања; 2) ПОГРАНИЧНИ РАДНИЦИ (лица, која живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељно путују у државу чланицу ЕУ, Турску, Србију или Северну Македонију, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице, као и лица која живе у наведеним државама и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице); 3) возачи и стјуарди у аутобусима, који врше међународни превоз путника; 4) возачи теретних моторних возила, ангажовани на међународном превозу робе и терета; 5) посаде пловила и лица која пружају техничку подршку пловилима, која при уласку на територију Бугарске обаљају своје службене дужности; 6) посаде ваздухоплова, ангажоване на летовима до и са бугарских јавних аеродрома, и лица која технички опслужују ваздухоплове; 7) ученици и студенти и докторанди који живе у Србији, Грчкој, Турској, Северној Македонији и Румунији и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску ради школовања, као и ученици, студенти и докторанди који живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељно путују у Србију, Грчку, Турску, Северну Македонију и Румунију, ради школовања; 8) ДЕЦА ДО НАВРШАВАЊА 12 ГОДИНА ЖИВОТА; 9) лица која долазе из држава с којима Бугарска има споразум о слободном преласку границе на реципрочној основи, у складу са прилогом број 1.

Лица из тачке 1А) се у Бугарској могу задржати онолико времена колико је неопходно да остваре циљ ради којег им је дозвољен улазак (транзитни пролазак до треће државе; обављање међународног превоза путника; обављање/завршетак међународног превоза терета и робе; обављање службених обавеза чланова посаде пловила; одржавање пловила; техничко опслуживање ваздухоплова; обука ученика, студената, докторанада).

Лица наведена у тачки 1А) у Бугарску могу улазити БЕЗ КОВИД ДОКУМЕНАТА (тј. без сертификата о вакцинацији или о прележаној болести и без сертификата о тестирању).

ПУТНИЦИ У ТРАНЗИТУ су лица која, без задржавања, путују преко бугарске територије, ради одласка у трећу земљу. На уласку у земљу, путник у транзиту обавештава граничну полицију да ће (само) транзитирати и куда иде, а информација о томе се евидентира у јединственом информационом систему, како би надлежна служба пратила када је лице напустило земљу.

1Б) ОД ЗАБРАНЕ УЛАСКА ИЗУЗЕТЕ СУ И СЛЕДЕЋЕ КАТЕГОРИЈЕ ЛИЦА:

1) бугарски држављани и страни држављани са регулисаним боравком у Бугарској и чланови њихових породица;
2) држављани Европске Уније, Европске економске заједнице и Швајцарске Конфедерације и чланови њихових породица, који долазе из држава-чланица ЕУ, ЕЕЗ и Швајцарске Конфедерације;
3) медицински специјалисти, медицински научни радници, социјални радници и њихови руководиоци када је циљ путовања у вези са професијом коју обављају;
4) радници који учествују у доставама лекова, медицинских производа и личних заштитних средстава, медицинске апаратуре, укључујући њено инсталирање и подршку;
5) Државни званичници (шефови држава, чланови владе и др.) и чланови њихових делегација, као и дипломате, чланови административно-техничког особља страних представништава, службеници међународних организација, војна лица, службеници служби безбедности и јавног реда и мира, и хуманитарни радници приликом обављања њихових обавеза, као и чланови њихових породица;
6) лица која путују из хуманитарних разлога у смислу одредаба Закона о странцима у Р. Бугарској;
7) сезонски пољопривредни радници и радници у области туризма;
8) страни држављани, ради добијања указа о стицању бугарског држављанства;
9) страни студенти, носиоци визе типа „Д“ добијене по основу школовања;
10) друга лица, која су добила одобрење министра здравља или од њега овлашћеног заменика министра, на основу писменог предлога министра, када то налажу посебно важни конкретни разлози.

Српски држављани из тачке 1Б) могу из Србије копненим путем ући у Бугарску преко следећих граничних прелаза: Олтоманци, Калотина, Вршка Чука и Стрезимировци.

 

Лица из тачке 1Б) морају на уласку у земљу ИСТОВРЕМЕНО поседовати:

1) валидни сертификат о потпуној вакцинацији или о прележаној болести COVID-19 (било дигитални COVID сертификат ЕУ о вакцинацији или о прележаној болести било њему аналогни документ, који садржи исте податке)
и
2) негативан ПЦР тест не старији од 72 сата од тестирања (што се доказује дигиталним COVID сертификатом ЕУ о извршеном тестирању или њему аналогним документом, који садржи исте податке).

Лицима из тачке 1Б) која поседују само негативан ПЦР тест не старији од 72 сата од тестирања (дакле, немају сертификат о вакцинацији или о прележаној болести), одређује се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана.

Бугарским држављанима и страним држављанима којима је одобрен боравак у Бугарској и члановима њихових породица, који поседују само један од тражених докумената – било само сертификат о вакцинацији или о прележаној болести било само сертификат о негативном ПЦР тесту, дозвољава се улазак у Бугарску уз одређивање карантина у кућним условима у трајању од 10 дана, којег се могу ослободити ако надлежном органу покажу негативан резултат ПЦР теста, обављеног у року од 24 сата од уласка у Бугарску.

Бугарским држављанима и страним држављанима којима је одобрен боравак у Бугарској и члановима њихових породица који долазе из државе у црвеној зони, а не поседују ни сертификат о вакцинацији, односно прележаној болести, ни сертификат о извршеном ПЦР тестирању, одређује се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана.

Деци узраста од 12 до 18 година, која долазе из држава у црвеној зони, дозвољава се улазак са негативним ПЦР тестом. У случају да не поседују тест, одређује им се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана. Деца – бугарски држављани и деца – странци, која у бугарској имају одобрен боравак, могу се ослободити карантина ако надлежном органу покажу негативан резултат ПЦР теста обављеног у року од 24 часа од уласка у Бугарску.


#   амбасадор   Градина   Бугарска   Гранични прелаз   Коронавирус   забрана кретања
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима