Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршена седница Кризног штаба - о новим мерама у петак

Bookmark and Share

24.02.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

На данашњој седници Кризног штаба нису усвојене нове епидемиолошке мере, али јединствен је став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета на наредној седници штаба, у петак, рекао је епидемиолог др Предраг Кон.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Кон каже да је јасно да се епидемиолошка ситуација погоршала и да треба појачати контролу како би се спречило даље убрзано преношење вируса.

"У току састанка било је размена мишљења, различитих ставова, али дошли смо до јединственог става да се преко викенда мора предузети нешто, а остављено је да се то искристалише и припреми предлог који би у петак био усвојен", рекао је Кон новинарима након седнице. 

Према његодим речима, неопходно је појачати контролу надзора и у школама.

"Појачаће се надзор обољевања у школама, за сада немамо податке који указују на велики ризик. То је важно, јер су искутва из других земаља показала да да се преношење дешавало у школама", рекао је члан Кризног штаба. 

Он је подсетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке сколе и локалног завода на терену.

Епидемиолог је додао да су места одакле се преноси инфекција ски центри и зимовалишта. 

Кон: Ко се премишљао - време је да се вакцинише

Без имунизације није могуће победити пандемију и онај ко се премишљао - време је да се одлучи да се вакцинише, истакао је др Предраг Кон.

Он је подсетио да колективни имунитет увек зауставља пандемију и епидемију.

"То ће се десити и овог пута. Када зависи од брзине којом будемо спровели имунизацију. Ако чекамо природним путем да се то догоди, то ће потрајати", објаснио је он.

Кон је рекао да су веома оптимистичне прогнозе да до лета имамо колективни имунитет, али указује и да то није немогуће.

"Оно што треба сви да знају јесте да без имунизације неће успети пандемија да се победи. Онај ко се премишљао време је да се одлучи, да реши да се вакцинише, јер је то најзначајније у том тренутку", подвукао је Кон.

Упитан за особе које су након добијања вакцине оболеле, Кон је указао да је вирус масовно у циркулацији и да може бити асимптоматских случаја, односно да дође неко на вакцинацију који нема тегобе, а да му се оне накнадно појаве.

Може, додаје, и да се деси да се неко после прве дозе инфицира, пре него што развије заштиту.

Али, каже, утисак је да су такви случајеви благи и да нема тежих облика обољења. 


#   привремене мере   кризни штаб   Предраг Кон   ковид вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима