Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зелено срце Србије, отворена "Моцарт ЕКО" теретана у Сокобањи

rssBookmark and Share

Сокобања 23.08.2023. Јужна Србија Инфо

Зелено срце Србије – Сокобању од сада краси нова Моцарт ЕКО теретана. Јединствених 13 еколошких справа направљених од дрвета које је некад плутало

Зелено срце Србије, отворена "Моцарт ЕКО" теретана у Сокобањи

Савом постављене су у парку на Бањици. Еко чучањ, тегови, справа за згибове и трбушњаке, бенч, еко скок само су неке од справа на којима ће љубитељи вежбања моћи да се рекеирају на свежем ваздуху.

Моззарт ЕКО теретану свечано су отворили председник општине Сокобања Миодраг Николић, Марко Николовски представник Фондације Моцарт, професор физичког васпитања и идејни творац овог пројекта Марко Ћирић. 

 “Велико хвала Фондацији Моцарт која је препонзала да смо ми еколошка општина која носи епитет зелено срце Србије и помогла да се у центру бање изгради ЕКО теретана која је само употпунила амбијент нашег парка. На овом месту се некада налазила теретана од метала која се није уклапала уз овакав један амбијент. Нова еко теретана ће свакако помоћи у изградњи еколошке свести не само становника Сокобање већ и туриста  којих на годишњем нивоу имамо више од 300.000. Надам се да ће ова донација подстаћи и остале компаније да крену истим путем којим иде Фондација Моцарт” истакао је Миодраг Николић, председник општине Сокобања. 

Изградња ЕКО теретане је сложен процес а да би дрво из реке било припремљено за обраду потребна су два месеца. Након што се сакупи, следећи корак је сушење и обрада у радионици, где се и израђују справе за вежбање. Ништа се не баца јер се за подлогу на коју се поставља теретана користе остаци дрвета који настају приликом прављења справа. На тај начин, коришћењем дрвета из реке, постиже се уштеда природног дрвног ресурса и подиже еколошка свест о значају чишћења река.

“ЕКО теретана у Сокобањи само је наставак акције коју смо започели на Златибору. Сјајна идеја израсла је у јединствени пројекат чији продукт ће се убудуће налазити у парку на Бањици, а ми као Фондација наставићемо да подржавамо сјајне идеје које доприносе очувању нашег екосистема” рекао је Марко Николовски представник Фондације Моцарт. 

Отварање је имало и хуманитарни карактер, организовано је и такмичење у згибовима где је за сваки урађени згиб Фондација Моззарт донирала новац за лечење Катарине Чочовић. У крајњем скору прикупљено је 150.000 динара. 
Осим Сокобање Моззарт ЕКО теретана отворена је на Златибору поред пешачке стазе која води до споменика а циљ  пројекта који Фондација Моззарт спроводи у сарадњи са „ЕКО теретанама“ је да се свим љубитељима рекреације у природи, без обзира на године и физичку спремност, омогући да вежбају на свежем ваздуху. 

 


#   Сокобања   теретана   Фондација Моцарт   ЕКО теретана
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима