Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли крунице за зубе могу изгледати потпуно природно?

rssBookmark and Share

20.12.2023. Јужна Србија Инфо

Са сталним напретком технологије у области стоматологије, естетски захтеви и очекивања пацијената су све већи. Тако се у ординацијама све чешће чује питање: “Да ли крунице за зубе могу да имају потпуно природан изглед, као прави зуби?”

Илустрација
Илустрација

У тексту који следи откривамо одговор на ово питање.

Природан изглед зуба – циљ савремене протетике

Када су у питању различите врсте надокнада зуба, циљ савремене стоматологије већ годинама уназад није само функционалност, већ и естетика. Пацијенти дакле желе протетске надокнаде које не само да обављају своју функцију, већ се и неприметно уклапају са природним зубима. Захваљујући данас доступним материјалима од којих се праве крунице за зубе, могуће је постићи оваква очекивања. Зато су крунице односно навлаке за зубе сигуран пут до враћања савршеног осмеха и пољуљаног самопоуздања након оштећења зуба.

 

Изглед круница зависи од материјала

Од чега се праве крунице за зубе? Крунице се праве или од комбинације метала и керамике, или од чисте керамике. Према томе, постоје металокерамичке и керамичке (безметалне) навлаке за зубе.

Металокерамичке крунице се, као што им само име каже, израђују од комбинације метала и керамике. Због присуства метала оне не могу имати тако неприкосновена естетска својства и потпуно имитирати природан зуб, као што то чине керамичке крунице.

Безметалне или керамичке круне се праве од керамике, и то или од цирконијум керамике или од литијум-дисиликатне керамике.

У питању су материјали изузетне отпорности и издржљивости. Они имају способност потпуног имитирања природних зуба, како по чврстоћи, тако и по изгледу, облику, боји.

Код ових материјала могуће је бирати нијансу. Такође, не постоји бојазан да бисте могли бити алергични на неки од материјала односно састојака, будући да су у питању у потпуности биокомпатибилни материјали.

Уз правилно одржавање, керамичке крунице могу да трају и дуже од 15 година.

Најтраженије крунице су цирконијум крунице. У питању је врста керамичких круница са највећим степеном чврстоће, отпорности и других особина природног зуба.

Дакле, уколико желите да осигурате потпуно природан изглед протетске надокнаде, који ће се неприметно уклопити у зубни низ и улепшати ваш осмех, најбоља опција су безметалне крунице за зубе.

 

Уградња круница за зубе у 6 корака

Уколико су зуби и десни здрави, стоматолог ће прећи на следеће кораке у уградњи круница за зубе:

  1. Снимање зуба. Рендгенски снимак зуба преко кога се поставља круница је врло битан, како бисмо били сигурни да су корен зуба и околна кост у добром стању.
  2. Узимање отиска зуба или скенирање зуба због израде привремене крунице.
  3. Брушење зуба.
  4. Узимање дефинитивног отиска зуба.
  5. Стављање привремене, пластичне, крунице.
  6. Цементирање и постављање дефинитивне крунице.

 

Ради што већег комфора и уштеде времена, најбоља опција су стоматолошке ординације које, осим наравно искусних специјалиста из области протетике, имају и опрему за снимање зуба, као и интраорални скенер. У питању је апарат који омогућава изузетно прецизно и удобно узимање отиска зуба, без непријатне отисне масе.

Након уградње круница важно је да следите савете стоматолога у вези са одржавањем и хигијеном зуба и десни.

Можемо рећи да је савремена стоматологија достигла изузетно висок ниво у постизању природног изгледа круница. Комбинација врхунских материјала, техника и апарата омогућава пацијентима да се осмехују са самопоуздањем и задовољством, знајући да њихове крунице изгледају потпуно природно, и савршеног облика и боје.

 


#   стоматологија   зуби   протетика
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима