Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Донација Фондације "Моцарт": РАНА ДИЈАГНОСТИКА КАРЦИНОМА ДОЈКЕ САД СЕ МОЖЕ ОБАВЉАТИ И НА ЈУГУ СРБИЈЕ

rssBookmark and Share

Ниш 14.09.2023. Јужна Србија Инфо

Пацијенткиње са карциномом дојке са југа Србије од сада неће морати у Београд на стереотаксичну вакумасистирану биопсију јер је Универзитетски клинички центар Ниш добио најсавременију столицу за извођење ове дијагностичке методе.

Донација Фондације "Моцарт": РАНА ДИЈАГНОСТИКА КАРЦИНОМА ДОЈКЕ САД СЕ МОЖЕ ОБАВЉАТИ И НА ЈУГУ СРБИЈЕ

У борби против карцинома дојке рана дијагностика је најважнији лек, а да би се прегледи обавили неопходна је адекватна медицинска опрема која је у Центар за радиологију стигла уз подршку Фондације Моззарт. 
Уз помоћ стручњака са Клинике за ендокрину хирургију и Центра за радиологију УКЦ Ниш, са овом дијагностичком столицом, успостављање дијагнозе, а самим тим и лечење биће брже и ефикасније.
“Донација коју смо добили уз помоћ пријатеља из Фондације Моззарт омогућиће квалитетнију, бржу и ефикаснију дијагностику карционома дојке који је од 2021. године најчешћи карционом у људској популацији. Ми ћемо уз помоћ наших колега са радиологије и Клинике са ендохирургију омогућити да се дијагнозе постављају брже јер када се то на време уради онда тумор дојке постаје излечив. Са овим апаратом и столицом смо заокружили све што смо радили у претходне две године и омогућили да Универзитетски клинички центар у Нишу постане једина референтна и најважнија установа јужно од Београда” рекао је генерални директор УКЦ Ниш проф. др Зоран Перишић.
Сваке године у нашој земљи оболи око 4.000 жена од карцинома дојке, а 1.700 умре од ове опаке болести. 
“Постоје промене дојке које могу да се верификују ултразвучно и да се биопсирају, али постоје и промене које захтевају стереотаксичну биопсоју која се ради уз помоћ мамографа и ова столица управо то омогућава. До сада је она била само на Институту за радиологију и онкологију Србије где смо ми наше пацијенткиње са југа слали. Са овом донацијом ми то више нећемо радити и пацијенткиње са југа ће од сада моћи прегледе да раде и у Клиничком центру Ниш” истиче доц. др Миодраг Ђорђевић директор Клинике за ендрохирургију.
Јелена Зрнзевић из Фондације Моззарт је истакла да тим лекара из Ниша улаже велике напоре како би онколошки пацијенти у Нишу били адекватно збринути.
„Наша инспирација су свакако лекари који сигурно сваки свој радни дан завршавају знајући да су неком помогли и учинили добро дело. Мисија Фондације Моззарт је да им омогућимо што боље услове за рад са пацијентима што је био и главни циљ пројекта који смо покренули са Министарством здравља почетком године. Од тада смо обишли многобројне здравствене центре од Суботице до Гњилана и донирали медицински опрему како бисмо олакшали рад лекарима и створили боље услове за рад” додала је Јелена Зрнзевић из Фондације Моззарт.
ПОМОЋ СТИЖЕ У СВЕ КРАЈЕВЕ ЗЕМЉЕ
Од почетка године Фондација Моззарт упутила је бројне донације здравственим установама широм Србије. Гинеколошка столица стигла је на адресу Онколошког диспанзера Опште болнице у Чачку а ултразвучни апарат Дому здравља Савски венац. Ново санитетско возило стигло је Здравственом центру Књажевац, превремено рођене бебе у Параћину и Прокупљу збрињавају се у новим инкубаторима, Опште болнице у Суботици и Универзитетски клинички центар у Крагујевцу опремљени су савременом медицинском и рачунарском опремом. Малишани са тешким опекотинама из целог региона лече се уз помоћ револуционарног система за трансплантацију коже који је Фондација Моззарт донирала Иниситуту за мајку и дете. 

 


#   Ниш   Универзитетски клинички центар ниш   Фондација Моцарт
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима