Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кроз покрет у води до превазилажења постковид синдрома

rssBookmark and Share

Ниш 16.12.2022. З.С. Јужна Србија Инфо

Данас је на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу одржан семинар који је део PostCovid SWIM пројекта, суфинансиран од Европске уније. Носилац пројекта је Пливачки савез Словеније, док су чланови пројекта Пливачки клуб „Нататор“ из Загреба и Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу, као домаћин.

Кроз покрет у води до превазилажења постковид синдрома

Циљ семинара је оспособити наставнике, професоре, тренере пливања и кинезиологе, да користе програм вежбања за особе са постковид синдромом, како би се они брже психофизички опоравили и интегрисали у свакодневне друштвене токове.

"Сматрамо да је потреба за програмом вежбања који ће убрзати психофизички опоравак и интегрисање особа са постковид синдромом актуелна тема којој је нопходно да посветимо пажњу", слажу се учесници семинара.

О функционалном статусу оболелих од постковид синдрома, тестовима за процену морфофункционалног статуса код оболелих од постковид синдрома, процени и контроли праћења напредка у третману, на семинару су говорили продекан и професор пливања др Томислав Окичић који је отворио скуп, декан факултета проф. Др Милован Братић-поздравна реч, др Владимир Антић, др Марко Ђуровић, др Ненад Стојиљковић.

„Циљ пројекта је пре свега оспособљавање тренера који раде на базену, како би они могли да раде са пацијентима који су прележали Ковид и превазиђу последици након прележане болести. Сам рад са тренерима се заснива на теоретском и практичном оспсобљавању тренера, односно тренинга који треба да пружи ефекат смањења постковид синдрома, односно повећању функционалних, односно радних  способности“, рекао је проф. Др Томислав Окичић.

„Ми смо пионири у истраживању савладавања постковид синдрома, тачније, на који начин лакше превазићи све последице. Нисмо пионири само у овом пројекту, већ у много чему, како у Нишу тако у земљи и региону. Наши мастер и студенти докторанти су свесни да се налазе на једном од најбољих факултета, што говоре резултати и позиција на Шангајској листи. Нишки ФСФВ је и ове године једини у земљи на тој престижној листи, која се вреднује управо према научним радовима, уз подршку професора и рад истраживача“, казао је између осталог декан проф. Др Милован Братић, пружајући подршку колективу који учествује у више од седамнаест међународних пројеката.

Потом су уследила стручна предавања, након чега је на базенима „Чаир" приказан и практичан део пројекта..

 


#   Ниш   пливање   Ненад Стојиљковић   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   семинар   Коронавирус   Томислав Окичић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима