Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Купујте само проверене гљиве, петоро се отровало

rssBookmark and Share

Ниш 17.07.2018. Белами портал, Јужна Србија Инфо

Петоро људи, чланови две породице који су се гостили печуркама убраним у шуми недалеко од нишког села Габровац, после вечере одвезени су право у болницу због тровања.

Фото: Белами илустрација
Фото: Белами илустрација

На срећу, испољили су само блажу клиничку слику у виду мучнине и повраћања па су након примљене терапије у амбуланти Клинике за ендокринологију отпуштени на кућно лечење.

Др Симонида Шешкар Стојанчов, начелница одељења токсикологије ове здравствене установе упозорава грађане да печурке купују у радњама јер ни добри познаваоци не могу увек да разликују јестиве гљиве од отровних.

Чим почну периоди киша – сунце, гљиве бујају па многи грађани крену у бербу не схватајући да на тај начин ризикују живот. Немамо прецизне податке колико смо пацијената збринули од почетка године, али могу да потврдим да нисмо имали ниједног преминулог нити теже отрованог – каже др Шешкар Стојанчов.

Коментаришући последњи случај групног тровања, она истиче да су и ови пацијенти добро прошли.

Добили су терапију на испољене симптоме тровања и након пар сати опсервације, када је установљено да нема опасности за компликације, сви су отпуштени кућама – казала је начелница токсикологије.

Тровање печуркама однело је једну жртву у Србији, ради се о С.А. (31) из Неготина који је преминуо услед тешког оштећења јетре у националном центру за контролу тровања  на Војномедицинској академији. Младић и његов деда су се у селу Малајници 9. јула отровали зеленим пупавкама које су помешали са „јајчарама“, јестивим гљивама из исте фамилије.

Коментара: 0


#   Ниш   исхрана  тровање  Габровац   гљива
@


 


[ Додај коментар ]