Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kupujte samo proverene gljive, petoro se otrovalo

rssBookmark and Share

Niš 17.07.2018. Belami portal, Južna Srbija Info

Petoro ljudi, članovi dve porodice koji su se gostili pečurkama ubranim u šumi nedaleko od niškog sela Gabrovac, posle večere odvezeni su pravo u bolnicu zbog trovanja.

Foto: Belami ilustracija
Foto: Belami ilustracija

Na sreću, ispoljili su samo blažu kliničku sliku u vidu mučnine i povraćanja pa su nakon primljene terapije u ambulanti Klinike za endokrinologiju otpušteni na kućno lečenje.

Dr Simonida Šeškar Stojančov, načelnica odeljenja toksikologije ove zdravstvene ustanove upozorava građane da pečurke kupuju u radnjama jer ni dobri poznavaoci ne mogu uvek da razlikuju jestive gljive od otrovnih.

Čim počnu periodi kiša – sunce, gljive bujaju pa mnogi građani krenu u berbu ne shvatajući da na taj način rizikuju život. Nemamo precizne podatke koliko smo pacijenata zbrinuli od početka godine, ali mogu da potvrdim da nismo imali nijednog preminulog niti teže otrovanog – kaže dr Šeškar Stojančov.

Komentarišući poslednji slučaj grupnog trovanja, ona ističe da su i ovi pacijenti dobro prošli.

Dobili su terapiju na ispoljene simptome trovanja i nakon par sati opservacije, kada je ustanovljeno da nema opasnosti za komplikacije, svi su otpušteni kućama – kazala je načelnica toksikologije.

Trovanje pečurkama odnelo je jednu žrtvu u Srbiji, radi se o S.A. (31) iz Negotina koji je preminuo usled teškog oštećenja jetre u nacionalnom centru za kontrolu trovanja  na Vojnomedicinskoj akademiji. Mladić i njegov deda su se u selu Malajnici 9. jula otrovali zelenim pupavkama koje su pomešali sa „jajčarama“, jestivim gljivama iz iste familije.

Komentara: 0


#   Niš   ishrana  trovanje  Gabrovac   gljiva
@
[ Dodaj komentar ]