Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки кардиолози поставили рекорд: Уграђено седам микро-пејсмејкера у једном дану

rssBookmark and Share

03.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Нишки кардиолози на челу са проф. др Томиславом Костићем, поставили су импресиван рекорд на Клиници за кардиологију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) у Нишу. У току једног дана, тим лекара успешно је уградио чак седам микро-пејсмејкера, што представља изузетан подухват у овој специјалности.

Нишки кардиолози поставили рекорд: Уграђено седам микро-пејсмејкера у једном дану

Према тврдњама стручњака, ниједан други медицински центар у свету није извео овако велики број ових процедура у истом временском периоду.

Уградња микро-пејсмејкера представља напредну интервенцију која елиминише потребу за хируршким резом, а уређај се уместо тога пласира кроз феморалну вену, што значајно смањује могућност компликација и чини процедуру удобнијом за пацијенте. Значај овог достигнућа додатно је наглашен применом вештачке интелигенције и специјалних наочара, које су први пут употребљене у овој клиници, омогућавајући лекарима да у реалном времену имају приступ анатомске информације о пацијентима током саме интервенције.

„Те наочаре и имплементације вештачке интелигенције у здравству је помогла да у реалном времену и току саме процедуре имамо све податке о самом пацијенту и за сву дијагностику која је рађена пре тога. Укратко, ако смо пацијенту радили скенер доњих екстремитета, имамо саму анатомију испред себе у реалном времену кад радимо захват, јер се овај захват ради из артерија вена доњих екстремитета“, појашњава проф.др Томислав Костић.

Проф. др Томислав Костић истакао је захвалност држави, Министарству здравља и руководству УКЦ Ниш на подршци и омогућавању коришћења најсавременијих технологија у медицинској пракси. Додатно, проф. Костић нагласио је да употреба ових технологија значајно убрзава процес уградње најмањих пејсмејкера, чије трајање може бити свега 20 минута.

„Професор Костић са поносом могу да кажем, ђак, који је надмашио учитеља, у једном дану урадио је седам микро најмањих пејсмејкера на свету и уписао данашњи дан златним словима у нишкој кардиологији. Ово је само део онога што кардиологија ради и чему тежи. Најављујем врло брзо и системе за затварање урођених срчаних мана“, истакао је проф.др Зоран Перишић генерални директор Универзитетског клиничког центра Ниш иначе интервентни кардиолог и човек који је покренуо интервентну кардиологију у Нишу.

Ово достигнуће није само постигнуће појединца, већ резултат напорног рада целог тима нишких кардиолога. Др Предраг Цветковић, такође присутан током интервенције, истакао је да је прошле године на овој клиници извршено готово 900 сличних процедура, постављајући их на друго место у Србији по броју изведених захвата.

Уз чињеницу да листа чекања за уградњу пејсмејкера не постоји, пацијенти у Нишу имају приступ брзим и ефикасним медицинским услугама, што је кључно за њихово здравље и добробит. Нишки кардиолози настављају да постављају стандарде у области кардиолошке неге и интервенција, демонстрирајући своју стручност и преданост пацијентима.


#
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима