Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убедљиво прва клиника у Србији: По бубрег иду у Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 07.11.2015. Бранко Јаначковић, Блиц

На Клиници за кардиоваскуларну са трансплантационом хирургијом у Нишу у 2015. урађено је 11 трансплантација бубрега.

Драгана Тодоровић: Мама ми је дала бубрег и могућност да водим нормалан живот, да не морам да будем везана по четири сата за апарат за дијализу. Фото. Б.Јанчковић
Драгана Тодоровић: Мама ми је дала бубрег и могућност да водим нормалан живот, да не морам да будем везана по четири сата за апарат за дијализу. Фото. Б.Јанчковић

То је убедљиво највише у Србији, а од укупног броја трансплантација, две су кадаверичне - са пацијентима који су доживели мождану смрт, а у девет случајева су рођаци донирали бубреге члановима породица.

- Сви пацијенти којима су пресађени бубрези су добро, а бубрези су функционални. До краја године планирамо још најмање две срдоничке трансплантације. Значај трансплантације бубрега је огроман. Остварују се и огромне уштеде јер само једна дијализа кошта 13.000 динара, а пацијент се у просеку дијализира три пута недељно. Чак 25 одсто буџета Србије утроши се на хемодијализе, па није тешко закључити колики је значај трансплантација - каже доц. др Драган Милић, директор Клинике за кардиоваскуларну са трансплантационом хирургијом.

Према речима др Горана Пауновића, координатора тима за трансплантацију, у Србији је на хемодијализи око 4.000 људи док на трансплантацију чека око 1.000 пацијената, док се у Нишу хемодијализира 230 људи, а у региону на бубрег чека 150 особа.

Сви пацијенти су добро: Др Драган Милић

- Пре три године сазнала сам да имам неизлечиво запаљење бубрега и да ћу морати на дијализе. Била сам очајна, тужна, пала сам психички... Мама ми је дала бубрег и могућност да наставим да водим нормалан живот, да не морам да будем везана по четири сата за апарат за дијализу - каже Драгана Тодоровић (42), пацијенткиња из Губеревца код Лесковца, којој је управо пресађен бубрег.

Мало донора
Када би било донора, могли бисмо за годину дана да обавимо свих 150 трансплантација и да нема више пацијената који чекају на бубрег, каже др Драган Милић
Постоперативни ток је добар а стање стабилно, тако да се очекује да за неколико дана пређе на Клинику за нефрологију.

- Када смо сазнали да је Драгана болесна и да могу да јој дам бубрег, одлучила сам се без размишљања. Услови на клиници су фантастични, а особље и лекари дивни. Добро је што Ниш има овакву клинику да не морају људи да иду за Београд - каже Драганина мајка Живана Јовановић (67).

Одлучила без размишљања: Драганина мајка Живана Јовановић

Др Милић каже да су капацитети клинике много већи.

Циљ - срце
Директор нишког центра др Зоран Радовановић каже да имају три тима који могу истовремено да изводе три трансплантације бубрега, а да је следећи циљ да се изведе и пресађивање срца!
- Нажалост, програм кадаверичних трансплантација у Србији није развијен - објашњава др Милић.

- Уколико би се ушло у измене закона тако да сваки грађанин буде потенцијални донор, сигурно би се повећао број трансплантација, поготово што су се све верске конфесије изјасниле да се то не коси са верским начелима - каже директор Клиничког центра проф. др Зоран Радовановић.

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   Драган Милић   пацијенти   операција   бубрег   пресађивање срца   Клинка за кардиоваскуларне болести   Клиника за нефрологију   донор   трансплатација   Драгана Тодоровић   Ана Јовановић   Ивана Јовановић
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима