Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Планинска трка “Соколов пут - небеска трака”

rssBookmark and Share

Нишка Бања 12.10.2016. Јужна Србија Инфо

Трећа "Небеска трка - Соколов пут" на Сувој планини,одржаће се ове године у суботу,15. октобра.Први skyrace у Србији организован 2014. године (са 220 такмичара) и други у мају 2015. год (са 250 такмичара) учинили су да ова трка постане омиљени догадјај који српски, а сада већ и инострани тркачи не пропуштају.

Фото: skyrunning-serbia.com
Фото: skyrunning-serbia.com

Епска стаза која вијуга гребеном Суве планине, од Нишке Бање до њеног највишег врха, Трема (1810мнв), дугачка је 22 км,са успоном од 2.169 м. Ово је једна од најтежих једнодневних рута у земљи са најзахтевнијим успоном и сјајним видиковцима. Према пропозицијама Светске скајранинг организације, стаза испуњава све услове за организацију Европског  купа, што је и амбиција организатора у наредном периоду.

Рекорд стазе у мушкој конкуренцији поставио је Кристијан Стошић  који је претрчао стазу за 2 сата и 35 мин и Ивана Милић са временом 3 сата и 30 мину женској конкуренцији.
За учешће на трци „Соколов пут 2016“ пријавило се 270 такмичара из 12 земаља (Словенија, Грчка, Бугарска, Пољска, Немачка, Шпанија, Мађарска, Босна, Црна Гора и Србија). Овогодишња новина је да право учешћа имају само тркачи, за разлику од претходних година када су учествовали и планинари. Дупло већи број добрих тркача, који из суседних земаља долазе са својим тимовима, као и чињеница да је све већи број планинара прешао у категорију тркача, довољно говори о потенцијалу који Сува планина и стаза Соколов пут имају за планинско трчање.

Свимучесницима који имају жељу да употпуне свој боравак у Нишу и Нишкој Бањи, понуђено неколико авантуристичких програма за недељу, 16. октобра: тандем лет параглајдером, обилазак Јелашничке или Сићевачке клисуре, посета музејима и облилазак културних споменика.

Трку и ове године организује Скајранингг асоцијација Србије уз сарадњуи уз подршку Туристичке организације Ниша и Општине Нишка Бања.

 Старт трке јеу суботу 15.10. у 8.00 часова из центра Нишке Бање (код фонтане). Овом приком Вас позивамо да будете на Старту од 7.30 и  пренесете атмосферу са овог јединственог спортског догађаја. Последњи  пункт, након завршетка трке, је на Бојаниним водама  где ће тркаче чекати превоз до Нишке Бање. Очекује се да ће први тркачи доћи до Бојаниних вода око 11.30, тако да можете најсвежије утиске са трке добити управо од њих на овом пункту.

 

Коментара: 0


#   Нишка Бања   Сува планина   Црна Гора   Бојанине воде   Туристичка организација Ниш   Соколов пут   Скајранинг   трка “Соколов пут”
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима