Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Колико је јужњацима важна камата на штедњу и шта можемо да научимо од њих?

rssBookmark and Share

Ниш 15.03.2023. Никола Стојановић

Наши сународници из јужног дела Србије су познати као рационалне и одговорне особе које воле да штеде.

Колико је јужњацима важна камата на штедњу и шта можемо да научимо од њих?

Одавно су сламарице замењене штедњом у банкама јер они знају како да остваре највећи приход, али је одлично питање – колико им је важна камата на штедњу па да остваре максималну корист?

Јужњаци су више него штедљив народ и то су их натерали вишевековни тешки услови живота. Сада се ствари мењају, отварају се фабрике, радних места је више, али они не заборављају уштеђевину. 

Чак шта више, према статистици, грађани развијенијих земаља имају навику да штеде много више него оне земље у развоју, а то говори доста о правилном располагању финансијама код грађана у овом делу земље.

Колико је камата на штедњу важна при одабиру банке у јужним општинама?

Свакоме се чини да је камата на штедњу најважнији фактор при одабиру модела за штедњу, али заправо то није баш тачно.

У јужној Србији су открили да јако пуно фактора утиче на коначан износ прихода па сваки чинилац важан при доношењу одлуке у коју банку треба уложити.

Они су увидели да је важан и одабир валуте и рок штедње, али су корисни и други услови који помажу да иако камата на штедњу није највиша, она ипак донесе коначну највећу зараду, ево и како.

Јужњаци воле флексибилне услове

Показало се као изузетно тражена опција када се добију флексибилни услови штедње тј. када се штедња прилагођава сваком кориснику.

Камата на штедњу је јасно назначена, али одлично је када нема минималног износа висине штедња, али и када код орочених врста постоји могућност и делимичног повлачења средстава.

Ту се огледа искуство јужњака који знају да је боље да по некад изаберу модел штедње који ће донети нешто нижу зараду, него строге услове због којих често не дође до испуњења уговора и остаје се без камате потпуно.

Дигитализација је постала свакодневица па је ту увек цењено и када се добијају бесплатно отворени рачуни, приступ електронском банкарству и повољнија понуда осталих понуда банке.

У којој валути наши грађани штеде?

Народна банка подстиче штедњу па је у свакој пословној банци штедња у динарима виша у односу на штедњу у девизама.

И ту су многи обазриви јер иако постоји трошак конверзије, јужњаци калкулишу па рачунају да ли ће каснији новац користити у девизама или динарима. 

Оно што је сигурно је то да нашој валути апсолутно верују јер се показала стабилном и чува вредност дуго времена, а све глобалне флуктуације утичу на сав новац па најсигурнијег избора нема.

Ипак, они бирају банку јер је у њој новац осигуран од стране државае и вратиће се ако било којим случајем она упадне у проблем. Звучи невероватно, али они више верују штедњи него улагању у некретнине, возила или други начин чувања вишка средстава, а до тог закључка су дошли зато што сваки детаљ разматрају при одлуци.

Каматна стопа на штедњу је само део целокупне одлуке о избору банке за улагање новца. Када пронађу ону која има одличне услове, високу камату и љубазно особље, ту ћете пронаћи највише наших јужњака који штеде.

Учимо од најбољих, проверите понуду и депонујте новац на право место – у најбољу банку.


#   Ниш   банке   камата   штедња
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима