Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЕУ конкурс за пољопривреднике на југу Србије - опремање газдинства и засад воћа

rssBookmark and Share

Ниш 21.03.2024. Јужна Србија Инфо

Имате пољопривредно газдинство, које желите да унапредите, а не знате како? Дођите на информативну сесију о ИПАРД средствима у уторак, 26. марта у 13 часова у ЕУ инфо кутку Ниш (Вожда карађорђа 5) на којој можете питати све што вас занима.

Илустрација
Илустрација

На инфо сесији ће говорити:

Андреј Папић - Делегација Европске уније у Србији
Ласзло Арендас - Делегација Европске уније у Србији
Растко Ценић – Минстарство пољопривреде, шумарства и водопривреде
Емилија Ракић – Управа за аграрна плаћања – ИПАРД Агенција
Иван Егерић - Управа за аграрна плаћања – ИПАРД Агенција
Представници корисника ИПАРД програма за Меру 1 и Меру 3

Подршка пољопривредницима кроз ИПАРД ИИИ програм отпочела је недавно, отварањем позива за Меру 1 –  инвестиције у физичку имовину пољопривредих газдинстава, који ће бити отворен до 24. маја ове године. Стога смо припремили серију информативних радионица, на којима ће се говорити коме је све Мера 1 намењена, како се на њу пријавити, које су најчешће грешке приликом аплицирања, а публика ће имати прилику да постави питања стручњацима из Министарства пољопривреде и Делегације Европске уније у Србији.

Тренутно актуелни конкурс намењен је пољопривредницима, који планирају да улажу у физичку имовину, односно изградњу и опремање објеката на газдинствима, као и онима који би подигли нови, вишегодишњи засад воћа, или обновили постојећи. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа, поврћа, житарица и индустријског биља, грожђа, јаја и рибарства.

Према индикативном плану Управе за аграрна плаћања, очекује се да наредни јавни позив буде расписан у априлу, и то за Меру 3, а која се односи на инвестиције у физичку имовину, које се тиче прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства.

Током сесија биће речи и о будућим позивима, и осталим мерама доступним кроз програм ИПАРД III.

Предвиђено трајање информативних сесија јесте до 90 минута.

Присуство је бесплатно, а потребно је регистровати се на следећем .LINKU.

ИПАРД (Инструмент претприступне помоћи за рурални развој)

Подсетимо, за цео седмогодишњи циклус ИПАРД III (2021-2027) ЕУ је определила 288 милиона евра, што ће са доприносом Републике Србије, као и приватним доприносом корисника обезбедити преко 580 милиона евра намењених сектору пољопривреде и руралног развоја.

ИПАРД III подразумева и Мере 3 и 7, док су у припреми и Мере 4, 5, 6. Више о њима можете сазнати на сајтовима Управе за аграрна плаћања и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Поред тога, Европска унија је подржала пољопривредни сектор са више од 150 милиона евра пре него што је започео ИПАРД II програм са алокацијом од 175 милиона евра подршке ЕУ. Актуелни ИПАРД III програм донец́е више могуц́ности српским пољопривредницима и исплатиц́е додатних 288 милиона евра подршке ЕУ.

Главни циљеви подршке у оквиру ИПАРД-а јесу повец́ање конкурентности српских пољопривредника, очување животне средине и биодиверзитета, подршка руралним предузец́има и заједницама и развој руралне инфраструктуре.

Инфо на: 

ipard.info@minpolj.gov.rs 


#   Ниш   ЕУ   пољопривреда   конкурс   ЕУ Инфо Кутак Ниш
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима