Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Комбајнери не поштују договор, принос пшенице изнад вишегодишњег просека

rssBookmark and Share

14.07.2011. Аутор: Данило Коцић, Извор: градлесковац.нет

Жетва која је на подручју Јабланичког округа започета пре неколико дана завршена је на око 40 одсто посејаних површина – саопштавају из лесковачке Пољопривредно саветодавне стручне службе, а просечан принос креће се око 4 тоне сувог зрна по хектару.

Комбајнери не поштују договор, принос пшенице изнад вишегодишњег просека

ЛЕСКОВАЦ -У лесковачкој општини жетвени радови су окончани на око 70 одсто површина и просечан род је 4.000 килограма по хектару, што је за око 15 одсто више од вишегодишњег просека.

На територији општине под пшеницом се нашло око десет хиљада хектара, што је 90 одсто јесењег Акционог плана, а процена стручњака је да је квалитет пшенице веома добар.

-Агротехничи услови за развој пшенице били су повољни, квалитет пшенице је изузетно добар, а род ће на подручју општине бити око 40.000 тона – каже Бобан Соколовић, начелник Градске управе за привреду и пољопривреду.

Са лесковачких житних поља: род изнад вишегодишњег просекаУ жевене радове, од 330 регистованих комбајна, укључено је 250, а цене комбајнирања су за пет одсто више него лане. По Соколовићевим речима комбајнери наплаћују између 12.000 ако не везују сламу, односно 15.000 динара по хектару ако је везују сламу.

-Цена пшенице на тржишту је 20 динара, а према нашим информација приватни млинови одмах дају новац за преузете тржне вишкове хлебног жита! – истиче Соколовић.

Како наглашава др Миодраг Ђорђевић, саветодавац за ратарство у Пољопривредној саветодавној стручној служби у Лесковцу, жетва је, као и ранијих година, најпре започела на северу општине, где је забележен рекордан принос у последњих десетак година. Према његовим речима ратари су на том подручју прикупили око 4.100 килограма жита по хектару. За разлику од прошле, ове године цена пшенице је знатно виша, али је и цена комбајнирања веома шаролика. По оцени др Ђорђевића поједини комбајнери наплаћују и18 хиљада динара по хектару, што је неприхватљиво!

Стручњаци процењују да на подручју округа неће бити значајњих количина тржних вишкова пшенице, а из млинско-пекарских организација изражавају спремност да преузму све понуђене количине хлебног жита.

Коментара: 0


#   Миодраг Ђорђевић
@


 


[ Додај коментар ]