Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковчани добили сертификат за домаћи ајвар

rssBookmark and Share

Лесковац 27.05.2011.

Лесковачки домаћи ајвар добио сертификат

После роштиљ меса, сертификат Завода за интелектуалну својину о заштити имена географског порекла добио је и други производ са подручја Лесковца и југа Србије - лесковачки домаћи ајвар, објављено је на сајту Регионалне привредне коморе Лесковца.

Лесковчани добили сертификат за домаћи ајвар

У РПК Лесковац планирају да за лесковачки ајвар прибаве и Лисабонски сертификат, који ће омогућити извоз тог производа у Европску унију.

- Ово је други производ са подручја Лесковца и југа Србије који добија сертификацију, што значи да Лесковац има велике развојне шансе када је у питању производња хране - рекао је председник РПК Лесковац Горан Јовић.

Сертификација лесковачког домаћег ајвара трајала је три и по године, према речима председника Савеза земљорадничких задруга Јабланичког и Пчињског округа Милорада Стајковића, четири пута краће од сертификације футошког купуса.

Идеја РПК Лесковац је, како се наводи, да још неки производи с овог подручја, који су аутентични и традиционални, пређу исти пут као лесквачки ајвар - од идеје преко заштите и сертификације до европске трпезе.


Коментара: 0


#   Лесковац   ајвар   Горан Јовић
@


 


[ Додај коментар ]