Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Српски рекордер произвео сто тона паприке!

rssBookmark and Share

Лесковац 05.02.2011. Душан Коцић

У лесковачком крају, у коме су људи одавно прозвани ,,паприкарима’’, Стојковићи имају 20 пластеника у којима примењују најсавременију технологију, а врхунац ће биће компјутерско дозирање хране

Српски рекордер произвео сто тона паприке!

ЛЕСКОВАЦ – За породицу Јовице Стојковића, из лесковачког села Навалин, ни у ових зимских дана нема одмора. Произоводе расад за паприку, парадајз и краставце и располажу системом за грејање који омогућава да температура у пластенику достигне 20 степени, што прија расаду.

У последњи подигнут, најмодетрнији пластеник, уложили су 50.000 евра и простире се на нешто више од две хиљаде квадратних метара, док су за остале пластенике инвестирали од две до три хиљаде евра.

Јовица Стојковић посебно цени чувену ,,бабуру’’, јер су приноси добри, а пласира је веома лако посредством велепродајних трговинских ланаца.

-Врхунац наше технологије биће компјутерско дозирање хране и воде биљкама, а тај део посла обављаће синови који су за то оспособљени – каже Јовица Стојковић, док га фотографишиме испред његове нове куће.

За постизање врхунских резултата у пољопривреди, породица Стојковић обезбедила је сву потребну механизацију, јер мају четири трактора, сејалицу за жито, садилице, вадилице и комбајн. Остаје им да купе и тзв. калибратор за сортирање робе на крају бербе и тада ће механизација бити комплетна!

-После телефонских позива, купци пристижу камионима, преузимају жељену робу и су сви задовољни – закључује српски рекордер у производњи паприке.

Поред сталних купаца у земљи, породица Стојковић своје производе извози и тренутно у специјалним хладњачама је стотину тона купуса, друге културе која је део њихове производње, намењене руском тржишту.

У Навалину, у прикрајку овдашње равнице, криза је – непозната именица. Прелепе куће, асфалтни путеви, осмех на лицима мештана – то је њихова садашњост. Наравно, кажу мештани, изванредни повртари, увек може више и боље само када би држава разумела њихову муку.

Овде је много правих уметника ,,сељачког заната’’. Ипак, најбољи међу најбољима у производњи паприке у Србији је Јовици Стојковић, са члановима свог домаћинства. Они су освојили то звање, добили награду Задружног савеза Србије, јер су лане прозвели сто тона паприке! Нико им се у Србији није приближио, али верују да могу и више, јер немају проблема око пласмана робе на нашем, али и иностраном тржишту.

Породица Стојковић узгаја паприку у 20 пластеника где засаде 12.000 корена паприке и са сваког убиру по три килограма. Породична традиција бављења повртарском дуга је три деценије. Поред Јовице, овим послом се бави и супруга Благица, али и синови Владица и Миљан и снахе Јелена и Габријела.

-У време највећих активности, принуђени смо да ангажујемо пет-шест радника – каже Јовица Стојковић, званични српски рекордер у производњи паприке, добитник бројних награда Задружног савеза и Привредне коморе Србије.

 

 

Коментара: 0


#   Лесковац   Јовица Стојковић
@


 


[ Додај коментар ]