Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сузбијање биљних болести – шупљикавост листа воћака

rssBookmark and Share

Прокупље 09.08.2022. Јужна Србија Инфо

Шупљикавост листа воћака се јавља код нас, у већини воћарских региона и наноси велике штете, нарочито стаблима брескве, кајсије и трешње, истиче Александар Петковић стручњак за заштиту биља у Пољопривредно стручној и саветодавној служби у Прокупљу.

Сузбијање биљних болести – шупљикавост листа воћака

Према његовим речима симптоми ове болести јављају се на листу и познати су као „сачмавост”, јер заражени делови отпадају, па лист изгледа као сачмом изрешетан.

-На листу су пеге у почетку ситне, црвенкасто-смеђе, а касније се увећавају од три до 10 милиметара у пречнику. Заражено ткиво некротира и испада, а лишће опадне пре времена. На трешњи су главни симптови на листу, а на брескви на младарима и пупољцима, док се код кајсије јавља прво пропадање пупољака, а касније почну да пропадају листови и плодови, објашњава Петковић.

Он истиче да је веома важно уочити на време симптоме болести који на младарима изазивају пурпурне, мрке пеге у пречнику велике и до три милиметра које се временом шире и настају „рак-ране“.

-Младари почињу да изумиру, што се може побркати и преписати грешком мразу, каже Петковић и објашњава да су на плодовима брескви, нектерина и кајсија, те пеге неравне, плутасте и личе мало на красте и у народу су овакви плодови звани „шугави плодови”.

Према његовим речима највећа оштећења јављају се на трешњи и вишњи када се у зони пеге јавља улегнуће, а оболели део пуца до коштице.

Како истиче Петковић гљива изазивач ове болести успева да се одржи у рак-ранама на ластарима или у пупољцима и у остацима лишћа.

Такође објашњава да у сушном периоду гљива престаје са развојем, а чим падну јесење кише она се активира. Тада настаје зараза пупољака, а развој болести се наставља и испод тачке мржњења.

-Дакле, критична фаза за настанак инфекције је позна јесен, почетак зиме и пролеће у отварању пупољака. Продирање је директно па је јако важно сузбити их на време, истиче Петковић.

-Сузбијање се врши тако што се заражене гранчице и ластари орежу и спале, а треба применити и хемијско сузбијање и то уочи бубрења пупољака треба обавити прскање плавим каменом (бордовска чорба и бакар) Затим одмах по процветавању пупољака две три недеље после употребити фунгициде на бази каптана, манкозеба, пропинеба, дитианона, саветује Александар Петковић.


#   Прокупље   биљне болести   Пољопривредна стручна служба
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима