Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Употреба печата за привреду одлази у историју?

Bookmark and Share

25.05.2018. Јужна Србија Инфо

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима, којим се укида обавезна употреба печата у пословању привреде и отклања још један непотребан административни терет за правна лица.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Предлогом овог закона прописано је да се привредном друштву не може увести обавезна употреба печата у пословним писмима и другим документима. 

Почетком примене закона, престају да важе и одредбе које правна лица обавезују на употребу печата и у 12 других закона.

Овом одлуком Владе Србије отклања се још један непотребан административни терет за правна лица, што ће значајно утицати на унапређење привредног амбијента, побољшање позиције Србије на ранг-листи Светске банке о условима пословања (Doing Business) и што је најважније, на промену свести код привредника, али и опште слике Србије у свету. 

Захваљујући овој одлуци почеће нова ера пословања привредних друштава у Србији, која ће омогућити да, са претходно донетим Законом о еПословању и пратећим подзаконским актима, правна лица постепено пређу на електронско пословање користећи електронска документа и потписе, електронску размену података, као и електронски архивирана документа. 

Израда и употреба печата наметала је сувишну администрацију, утрошак времена, отежавала пословање и представљала додатно финансијско оптерећење, па се укидањем обавезе његовог коришћења значајно смањује оптерећење привреде.

Коментара: 0


#   привреда  Влада Републике Србије   администрација  печат
@Vlada_SR @
[ Додај коментар ]